Martin Skimutis – Göteborgs Konstförening

Kontrasterna kunde inte vara större mellan rummen på Göteborgs konstförening den här gången. I Stora Galleriet Mona Huss Wallins prunkande färgprakt. I Lilla galleriet vägghängda skulpturer och objekt som är intensivt lågmälda och pockande karismatiska. Det är idébaserad skulptur som söker sitt eget språk. Ibland känner man igen vardagsföremål ur offentliga rum, fast i en ny skala och ett annorlunda sammanhang. De har fått ett allvar över sig, en undran full av dov förväntan.

”Objekten är huvudsakligen gjorda av återvunnet skräp som förpackningar och skyltar i plast och kartong, cocktailpinnar och sugrör, ståltråd och plastpåsar. Av ekonomiska skäl, men även för dess begränsningar. Ljussättningen blir en viktig komponent och arbetsprocessens klimax.”

Konstnären är Martin Skimutis. Han skapar ödsliga platser där våra tankar rådbråkas om de vågar sig in. Vi ser ensliga miljöer, en busshållplats, en gatlykta och några träd. Miljön är liksom bruten ur sitt sammanhang och vi ser även rötter och annat underliggande. Eller en rumsmiljö inramad i ett massivt ramverk av betong. Mänskliga miljöer, men inga människor. Vi ser dem och deras frånvaro pockar på svar. Det känns om allt är borta och taget ur sitt sammanhang. Dött!? I så fall är det en död i märklig skönhet. Det här är verk som laddar tystnaden och fyller den med frågor, snarare än svar. De viskar högt.

Den här sällsamma (när hade man behov av det ordet senast) utställningen är fylld av aviga verk som laddade det lilla rummet till intellektuell och känslomässig högspänning.

Den här skulptörens arbeten vill man se mer av.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Göteborgs Konstförening, Lilla Galleriet
Martin Skimutis
Objekt/miniatyrer/Blandteknik
Utställningen pågick 19 oktober t.o.m. den 10 november 2019


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s