Mona Huss Wallin – Göteborgs Konstförening

När jag var ung familj prenumererade vi på utskick från Konstfrämjandet där nya grafiska blad presenterades. Det var sättet som en ny familj möjligen kunde skaffa sig litet konst. Man bläddrade och drömde.

Ett år i början av sjuttiotalet kom en konstfrämjandebroschyr som innehöll Mona Huss Wallins litografi Militärt Område. Jag minns att vi alla tyckte den var kanon. Vilken bild! Friska livsbejakande färger. Ett både kärleksfullt och självsvåldigt sätt att skildra naturen när den var som friskast och vackrast. Och så en naken kvinna på en cykel som skiter i att hon cyklar genom militärt område. Kvinnokraft kallade vi feminismen på den tiden. Och hela den här bilden utstrålade livsglädjens kraft.

När jag kommer in på Göteborgs konstförening en eftermiddag i början av november förbyts det gråruggiga vädret mot prunkande sommar när jag kommer in i Mona Huss Wallins utställning.

”Min konst handlar om min lust till motivet. Det jag ser som är härligt, frodigt och friskt är det jag vill försöka förmedla.” Så sant som det är sagt. Den som inte ser det bör nog gå till en optiker eller söka för sitt kalla hjärta.

Mona Huss Wallin är väl mest känd för sina litografier som kommit i stor mängd genom åren.

Hennes mest produktiva tid inföll under 70-tal till 90-tal men hon är fortfarande aktiv konstnär.

På den här utställningen visar hon stora målningar valda ur årens produktion. Det är bilder av frukt och fruktsamhet. Och inkännande kvinnoporträtt. Det är omöjligt att se dem utan att smittas av kraften och livsglädjen. Det är en värld full av stolta havandeskap och goda äpplen. Det är målmedvetna kvinnor som är engagerade i naturen och mot kärnkraften. Stilen är en blandning av karaktäristik kryddad med litet naivism. Väl sött emellanåt för min smak. Men färgprakten är anslående. Det känns fint att gå här bland de här självmedvetna kvinnorna som är så respektfullt skildrade.

Och så hade jag tur. På en vägg hängde Militärt Område. Ett glatt återseende av en bild som jag burit med mig genom åren. Den har många kvaliteter. En av dem är att den hållit sig helt fräsch genom alla år. Dess kombination av naturromantik, glädje och humor gör mig fortfarande på gott humör. Hon berättar om livet med stor och smittande berättarglädje. Det är nog Mona Huss Wallins konstnärliga signum.

Det kommer ut böcker om Mona Huss Wallin titt som tätt, bland annat flera som presenterar hennes stora produktion av litografier genom årtiondena.

Nu senast har boken Porträtt och andra bilder kommit ut. Hon är verkligen en fin och uppfinningsrik porträttör.

Boken ger en fin bild av inte minst den delen av hennes vitala skapande.

BO BORG


Utställning: Göteborgs Konstförening, Stora Galleriet
Mona Huss Wallin, utställningen pågick 19 oktober t.o.m. 10 november 2019

Bok: Porträtt och andra bilder, målningar 1964–2019
Mona Huss Wallin
Inledande text: Jan Peter Dahlqvist
Formgivning: Dahlqvist grafisk form
Tryck:  Exakta Malmö, inget förlag angivet
ISBN 978-91-519-1723-8


ANNONS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s