Lars-Erik Ström – boken om

I den här boken får du möta konstnären Lars-Erik Ström (1929 – 2017) och hans konst. Han danades som konstnär i en omvälvande tid. Han gick på Valand under Endre Nemes. Denne förde under hårt motstånd in ett nytt konsttänkande i det Göteborg som vid den tiden präglades så starkt av konservativa anhängare av färgglatt landskapsmåleri. Lars-Erik Ström var en av dem som bejakade och vidareutvecklade de högaktuella idéerna om en ny och annorlunda konst. Han gjorde det på sitt eget sätt till mycket personliga bilder.

I boken kan vi följa hans konstnärliga utveckling. Han var framgångsrikt verksam som målare och grafiker med otaliga utställningar härhemma och utomlands tills han valde att pensionera sig i mitten av nittonhundraåttiotalet. Han gjorde också ett stort antal miljögestaltningar, främst i emalj. I boken analyseras hans konst och tecknas en bakgrund i hans liv, med tidens strömningar och debatt som klangbotten. Fram träder bilden av en betydelsefull konstnär vars bilder står sig och växer sig starkare över åren.

Några smakprov ur boken.


Text: Bo Borg
Grafisk form: Rune Lindström
Foto: i huvudsak Rune Lindström
Skyddsomslag: Kvinnans två leenden målning av Lars-Erik Ström
Typsnitt: Qualion Text
Papper Inlaga: G-print 170 g
Repro och tryck: Exakta Print AB, Malmö, 2020
Förlag: Vänermuseet
ISBN: 978-91-88048-26-4

Boken släpptes i samband med öppnandet av Lars-Erik Ströms retrospektiva utställning på Lidköpings konsthall ”hur många ord måste man använda att SE med” 2020-02-22

Från vernissagedagen


006-20

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s