Att lägga pussel med Gud -Tommy Westberg i Skara Domkyrka

Tommy Westbergs bilder har ett självklart viste i Skara Domkyrka. De handlar om kristet religiösa frågor och ger bilder av tankar och begrepp i en personlig gudstro. Och de har ett lågmält bildspråk som avviker och därför spelar med, eller ska man säga mot, domkyrkomiljöns överväldigande storhet.

Det här är en finstämd och mycket tänkvärd utställning. De sju verken är sinsemellan mycket olika. Men ett genomgående drag är att Tommy Westbergs bilder för stora kristna mysterier nära oss. Hans symboler är gjorda av vardagsmaterial och alldagliga föremål. Ecce Homo, Se människan, är en klassisk kristen symbol. Tommy Westbergs bild på temat är intimare och närmare och den heter Se Ansiktet. De ådagalägger en inställning både till konsten och religionen. Den tar sitt ursprung i det närliggande och vardagliga. Inte på så sätt att de trivialiserar de religiösa mysterierna. Tvärtom skulle jag vilja säga. Det stora finns i det lilla. Se Ansiktet är en ikon. Visst är det Jesu ansikte vi ser. Men inte på klassiskt ikonvis med ädla material, stela poser och släta ytor. Det här ansiktet är gjort av fruktkärnor och skal på en sliten gammal träplatta. Men det är gjort med en enorm omsorg och känslighet som gör bilden levande och nära. Och kraften sitter förstås inte i guldglansen, det känner vi här.

Samma sak med det verk som heter Veni Sancte Spiritus. Det handlar om den duva som i den kristna ikonografin symboliserar den helige ande. Tommy Westberg har gjort en av de vackraste och mest laddade duvor jag sett av skärvorna från ett celadonfärgat fat som gått i bitar men som får ett helt nytt uttryck när konstnären fogat dem samman igen i ett nytt syfte.

Det finns flera verk som har formen av en tröja med utsträckta ärmar. En heter Bo Vilhelm Olsson, den David som tog upp kampen mot goliaten Riddar Cato i Mio Min Mio. Gott i kamp mot det onda. Bo Vilhelm har sin toppluva som en knallröd explosion av kärlek på ena axeln. Ett annat verk heter När livet inte blir som vi tänkt oss. Det är en askgrå tröja, ett memento om det liv som försvann.

Det finns en påtaglig känslighet och starka känslor i de här verken. Alla bilderna är kanske, som utställningsrubriken pekar på pusselbitar i det som är konstnärens tro.

Här finns allt från ett naivistiskt verk av ett litet vitt lamm som har ett brott över ryggen. Eller den stora bilden med kopierade stenansikten och en påmålad antydan av Rublevs ikon från fjortonhundratalet med ett treenighetstema. Tommy Westbergs bild handlar om frågor som går över tider och kulturer.

Det här en fin utställning att försjunka i och se vilka känslor bilderna väcker och vart tankarna far.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Skara Domkyrka
”Att lägga pussel med Gud”
Verk av Tommy Westberg
Utställning 5 mars – 11 april 2020


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s