Mörkveden – Africa Coll hos Imma

Africa Colls innovativa konstnärliga nyfikenhet gör att vi får följa med på nya resor in i konstens möjligheter, ofta i dess möte med naturen. Ta hennes nu aktuella utställning på Galleri Imma till exempel. Mörkveden heter den.

Vilken intresseväckande titel. Mörkveden var i nordisk mytologi skogen som markerade gränser mellan olika områden. Skogen söder om Midgård ska särskilt ha utpekats som Mörkveden. Skogen söder om Midgård ska särskilt ha utpekats som Mörkskogen. Det blir en av flera tänkbara nycklar till den här poetiska utställningen där målningarna rör sig obehindrat mellan asatro och strövtåg i naturens utmarker. Det handlar om outforskade gränser mellan olika verkligheter. Här är distinktionen mellan forskning och att utforska central. Konsten har sina helt egna angreppssätt och metoder. Och det är dem Africa Coll jobbar med.

Men inspirationen, motiven och materialet har hon från de gränsland som varken är det ena eller det andra. Ett sådant är den strandremsa vid vatten som varken är land eller vattenvärld. Där finns mellanting i både bokstavlig och bildlig betydelse. Hon har lagt ut preparerade papper i en sådan som fått förändras av väder och vind där i ingenmansland. I samarbete med naturen själv har ett ovanligt vackert verk i två delar i svart och blått med accenter skapats. Det går åt många ord, som dramatiskt, mystiskt, poetiskt och andra för att efter all möda ändå inte komma åt det där ogripbara som både känslan och intellektet vill åt. Verket har en stillsam men intensiv dramatik som både lockar och pockar. Bilderna vill oss något och använder skönheten som ett av sina kommunikationsmedel.

Hon har jobbat med gränser i sin konst tidigare, fast då med andra förutsättningar. Hon har gjort vackra målningar med ett intensivt fält som delar och öppnar bilden. Man kan tänka på Mark Rothkos måleri. I hans måleri handlar det om passagen mellan det materiella och det andliga. Här också.

Africa Coll vill ständigt pröva det som förenar skiljelinjerna i sin konst. En sådan gräns är den mellan ord och bild. I en del av målningarna finns skrivtecken och ord inskriva. Inte, tror jag, för deras semantiska innehåll. Det finns, vad jag kan uppfatta, inga språkliga meddelanden att ta del av. Men de här tecknen skapar, förutom det bildmässiga tillägget, en gåta i språkets utkanter. Man söker ett språk, men finner ett annat. Man söker ord, men får bild. Det ger bilderna förutom de estetiska värdena också en dialektik mellan perception och tolkning som får speciella förtecken när både språksinnet och bildsinnet engageras och blandas i tillägnelsen.

På den här utställningen finns också verk där växtdelar lagts på ljuskänsliga papper och sedan har ljuset varit huvudaktör i bildtillblivelsen.

I en annan serie bilder har hon gjort formar av gränslandsmaterial, växter och uppspolade strandfynd. Och så har hon använt formarna till att skapa tredimensionella relieffiga målningar.

Trots allt det innovativa känner man igen Africa Colls bilder. För de är alltid gjorda inom det estetiska spann hon gjort till sitt. Hon har sin grundstil men är alltid inbegripen i processer för att flytta dess gränser. Same but different.

BO BORG
Foto: Bo Borg


Galleri Imma, Mariestad
Mörkveden
Africa Coll, målningar
Utställningstider 21 mars -1 april
Observera att på grund av Coronaviruset gäller följande enligt meddelande från galleriet:
”Förutsättningarna för vår vernissage med Africa Coll nu på lördag (21 mars) har förändrats.
Utställningen finns på plats på galleriet. Vi kommer dock inte att ha öppet som vanligt.
Utställningen finns, i valda delar, tillgänglig digitalt, från och med 21/3:
Facebook: Galleri Imma
Facebook: africacoll/paintings
Instagram: africacoll_

Foto och publicering Johan Lundberg Studio 1583

Om Du vill se utställningen på plats måste Du ringa och boka tid!  
0706 93 09 36”

Gör det!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s