
I dagarna har det första Lennart Hellsing-priset delats ut. Det instiftades på hans hundraårsdag 2019. Nu har det tilldelats Nathalie Ruejas Jonson. Priset är på 100.000 kr och är tänkt att stötta en lovande bilderboksskapare i början av karriären, men också lyfta bilderboken som konstform.
Valet av pristagare kan jag absolut inte protestera mot efter att ha sett ett litet urval av hennes verk. Hon har gett ut tre böcker sedan 2017.
Själv säger hon om sitt intresse för bilderboken: – Jag har kommit fram till att det handlar om att bilder är ett så gränslöst språk. Kommunikation sker ju på så många olika nivåer, inte bara verbalt.
Och givetvis är bilderboken en konstform. Lennart Hellsings ordkonst har lockat flera ”vanliga bildkonstnärer” att skapa bilder till hans böcker. Så här rakt upp och ner kommer jag på; Ulrica Hydman-Valliens Kattbok och Tommy Ösymars Bananbok. Men det finns säkert flera
Det här med utdelande av det här priset gjorde att jag började gräva i mitt bildarkiv. Arkiv är nog ett minst övermaga ord – digital kökkenmödding är nog mera passande. Men till slut fann jag vad jag sökte.

Den 6 februari 2010 hade Skövde och Kulturhuset ett celebert besök. Lennart Hellsing, då 91 år, kom på besök för att deltaga i vernissagen av utställningen Allemansland – Ordlek i Lennart Hellsings värld. Ett samarbete mellan biblioteket och konsten i Kulturhuset. Det var en stor dag för alla som jobbade i huset och det kom många besökare, både små och stora. För vem vill inte se en levande legend. Det är väl nästan bara Astrid Lindgren som rankas högre i det här sammanhanget.
Lennart Hellsing började sin dag i Skövde kulturhus med ett besök i restaurangen. Sedan mötte han Marita Sonestedt och…
…en förväntansfull publik i biblioteket…

…som kom trots att det såg ut så här utanför kulturhuset den 6/2 2010
Krakel Spektakel med Marita Sonestedt tillsammans med barnen på biblioteket.
Här fick vi möta många av de färgglada figurer som Lennart Hellsing skapat. Alla fick sjunga med i sånger om Krakel Spektakel och herr Gurka, texter som även mamma och morfar kunde.


Sen var det upp till nästa våning med krokan och invigning av utställningen i konstmuseet.

Först blev det invigningstal, samtal och krokanbrytning
Jag försökte minnas, vem hade gjort den stabilt byggda krokanen? Så upptäckte jag på några bilder en liten skylt, som jag kunde förstora. Vill ni förstora en bild här, klicka på den. Många kan ni då se i en större variant.
Så nu vet jag att det var elever vid Livsmedelsprogrammet, Katedralskolan i Skara.
Att jag tänkte mycket på det beror på att jag långt tidigare varit inblandad i ett krokanbygge, som höll på att sluta i en katastrof.
Den gången hade det gått lite för snabbt. Tiden mellan bak och bygge blev för kort. När de övre våningarna byggdes, så visade det sig att de nedersta benen inte var tillräckligt hårda/starka. De började krokna mer än de var från början. Allt var på väg mot en riktig krokankattastrof!
Tumstock och snabbutryckning till snickarboa för att såga till en passande träkloss. Den passbiten inslagen i aluminiumfolie kunde placeras mitt under den första våningsplattan och avlasta de alltför svaga undre benen. Krokanen räddad till den planerade rivningen av den.
Slut på den krokiga krokanparentesen. Åter till vernissagedagen!
Ingen vanlig konstutställning. – Se men inte röra. Här fick man leva sig in i utställningen, bokstavligt talat. Fördel barn. De fick bättre plats i utställningen.

Men även de lite äldre barnen, som stundom kallas för vuxna, såg nöjda ut när det närmade sig stägningsdags, denna innehållsrika dag.
Lokalradion var på besök
Journalist Linnéa Frimodig. ”De är nyfikna som alla vi”
Ingemar Arnesson, konsten och Anna Gullstrand, biblioteket tackade och tog avsked av Lennart Hellsing vid Resecentrum
SKÖVDE KULTURHUS
LÖRDAGEN DEN 6 FEBRUARI 2010
Det hände mycket den eftermiddagen. Se här; en bildberättelse
Rune Lindström
Foto: Ingemar Arnesson & Rune Lindström
Utställningen Allemansland producerad av Rum för Barn, Kulturhuset i Stockholm
Text: Lennart Hellsing
Bild: Poul Ströyer
Utställningsscenografi: Tor Svae
Vid en sökning i Bibliotek Mellansjös katalog på årets Lennart Hellsingpristagare Nathalie Ruejas Jonson:
Ligg still!
av Ruejas Jonson, Nathalie | Ruejas Jonson, Nathalie.
Förläggare: Rabén & Sjögren, 2020
Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula
av Hellsing, Lennart, 1919-2015.
Förläggare:Stockholm : Rabén & Sjögren, 2019
Jag älskar inte
av Burden, Vanja, 1980- | Ruejas Jonson, Nathalie, 1986-.
Förläggare: Rabén & Sjögren, 2019
Låtsasheten
av Ruejas Jonson, Nathalie | Ruejas Jonson, Nathalie.
Förläggare: Bokslukaren Urax, 2017
