
Familjeföreställningarna som Charlies Teater på Båtsmanshusets gård hör sommaren till. Det är utomhus men det finns numera ett tälttak som håller regnet borta vid otur med vädret.
Men dåligt väder eller inte. Det är alltid högtryck från scenen. Det är imponerande att ett så ungt gäng kan skapa så väl fungerande föreställningar.
Den här sommaren spelar man en dramatisering av Hasse Alfredssons roliga och underfundiga Varför är det så ont om Q. Det är en Qvistig uppgift som de för i hamn med den äran.
Pjäsen är full av märkliga och roliga figurer som de unga skådespelarna gestaltar med liv, lust och en stjärnhimmel av glimtar i ögonen. Vad sägs om att en ska spela hund, en annan ett golvur och en tredje en svårmodig fåtölj. De ska inte bara se ut som sina rollgestalter de ska ge dem liv och karaktär. Och roliga ska de också vara. Och det där klarar de tillsynes lätt som en plätt. Här snackar vi Qvaklitetsteater.
Det är lätt att följa med i handlingen även fast det inte är så lätt att säga vad det handlar om.

Nike Clausson, David Berggren, Adam Biwall Sandberg
En bov som inte har något namn får förstås heta Boven. Han är beväpnad med en ”lettrosug”, en dammugarliknande specialapparat. Med den suger han upp alla bokstäver i böcker tidningar och skyltar. Det är oklart för mig varför, men barnen verkar fatta och vara med på noterna. Alltnog, det börjar en jakt på bokstavstjuven och hans ofrivilliga kumpan och medhjälpare som är en hund som helst vill äta Q, men som är hungrig jämt för att det finns så få.
Den här historien som låter så komplicerad är alldeles självklar för publiken. Särskilt de unga verkar fatta direkt och trivas med de här udda figurerna.

Regin av unge Oliver Filipsson får allt att flyta på fint. Föreställningen har ett högt tempo utan att tappa i klarhet eller precision.
Charlies teater visar år efter år att man är en suverän plantskola för unga teatertalanger. Alla vill, kan, och gör det de ska bra. Entusiasm och spelglädje är ett perfekt sätt att etablera den kontakt som är teaterns livsluft och helt unika konkurrensfördel.
Den här berättelsen kom ut som bok 1968 och räknas som en barnboksklassiker, och det är inte svårt att förstå varför. Den är skriven av Hans Alfredsson och har gjorts till teater av Charlies Teaters egen Charlotte Kristensson. Det fina med Hasse Alfredssons gags och skämt är att aldrig bara är roliga. De ger nåt att tänka på och prata om också.
Varför är det så ont om Q i Charlies teaters version är en Qvick och Qul teaterupplevelse för Qvinnor och Qillar i alla åldrar.
Den här pjäsen passar klockrent som familjeföreställning på utomhusscenen på Båtsmanshusets gård, särskilt i en så bra uppsättning som Charlies teaters.

Maja Skarbäck, Adam Biwall Sandberg, Julia Salomonsson (liggande), Nike Clausson, David Berggren, Nea Granli, Alvina Ljung
Därför uppmanar jag er barn och ungdomar, ta med era föräldrar och se den här pjäsen tillsammans med dem, så ni kan förklara om det är nåt gamlingarna inte förstår.
BO BORG
Foto: Bo Borg

Charlies teater
Båtsmanshusets gård, Skara
Varför är det så ont om Q
Manus: Charlotte Kristensson efter en bok av Hans Alfredsson
Regi: Oliver Filipsson
I rollerna: Alvina Ljung, Emilia Bidemalm Altaie, David Berggren, Nike Clausson, Maja Skarbäck, Nea Granli, Julia Salomonsson, Adam Biwall Sandberg,
Premiär den 10 juli; spelas 11, 12, 17, 18, 19, 24, 25, 26 juli
