Hantverkarna – Charlies Teater, Skara

Jag gillar verkligen Charlies Teaters spelplats på Båtmanshusets gård i Skara. Man har skapat en hemtrevlig teatermiljö på den vackra gårdsplanen. En enkel scen. Och så finns det ett tälttak. Trots att det inte finns några väggar sitter det verkligen teater i väggarna här. Varje sommar har man premiär på en familjeföreställning och en vuxenföreställning. Trots de enkla yttre förutsättningarna är det alltid proffsigt genomfört. Man har näsa för publikvänliga föreställningar. Man bjuder in olika regissörer och tvekar inte att släppa fram regidebutanter, som Oliver Filipsson som regisserar Varför är det så ont om Q, i år.

Emanuel A. Blom, John Samuelsson, Johanna Ström

Charlies teater spelar med en blandning av rutinerade unga skådespelare som trots sin ungdom varit med i många uppsättningar och debutanter, oftast rekryterade från den kursverksamhet Charlies Teater bedriver.

Charlies gör verkligen det bästa av sina resurser. Jag tänket tacksamt tillbaka på många fina teaterstunder med Charlies teater.

I år spelar man Hantverkare av danske dramatikern Line Knutzon. Hantverkare är ett ständigt samtalsämne. Förtroendet för dem är lågt. Mindre än var fjärde svensk litar enligt undersökningar på dem.

Det finns en spänning mellan hen som inte kan eller vet hur ett hantverksjobb ska göras och hen som ska utföra det.

Pjäsen Hantverkarna handlar om ett renoveringsjobb i ett hus som går över styr. Vi får möta alla fördomar om hantverkare, men också nidbilden av beställaren med tummen mitt i handen.

Det blir ett drama i farsens form där allt möjligt och omöjligt inträffar och känslorna tar över så det till och med mördas.

Det är roligt att få skratta åt sina fördomar och förutfattade meningar. Och det får vi här.

Ett gäng hantverkare under ledning av basen Glen spelad av John Samuelsson drar in och snarare förstör än rustar upp en lägenhet. Hans medarbetare är inte att leka med när de drar fram och ramponerar lägenheten. Den ena förseningen följer den andra. Skickligt av John Samuelsson att ge den karaktärslöse typen han spelar till en karaktär som håller ihop.

Oliver Filipsson och Johanna Ström spelar beställarna som pendlar mellan hopp och förtvivlan, mest förtvivlan. De gör sina svåra roller riktigt bra. Oliver Filipsson en multitalang, han regisserar också Charlies Teaters andra sommarföreställning Varför är det så ont om Q på ett vägvinnande sätt. Han spelar den här pjäsens Manfred, beställarmaken som är konsertviolinist. Han gör det på ett sätt så vi verkligen lider med honom och förstår hans utbrott i sorg och ilska.

Johanna Ström har spelat många olika karaktärer i de 19 roller hon gjort hos Charlies. Hon hittar alltid sätt att göra dem levande och engagerande. Så även den här gången. Johanna Ström är verkligen en komplett och förstklassig skådespelare som alltid tillför något bra som gör de pjäser hon spelar i bättre.

Pjäsen är kryddad med massor av välgestaltade andra roller. Som alltid på Charlies teater är det laget som vinner matchen. De unga skådespelarna har skapat roliga typer och karaktärer som ger liv och märg åt föreställningen.

Cordelia Albien Frick gör en rolig typ av den skrytsamma morsan som aldrig slutar tjöta. Hon är en kulturkofta som oavbrutet skryter med sina kulturkontakter.

Peter Sunnergren gör den gode hantverkaren som lyser av godmod och ställer allt till rätta.

Man fick också många igenkännande fniss och goda skratt. Hantverkarna i Charlies teaters uppsättning är ingen flabbfars och det är bra.

Pjäsen går fram i ett rasande tempo. Inga förseningar här inte. De två timmarna gick på en halvtimme och det är ett högt betyd.

Det här skickliga teatergänget gör en rolig föreställning utan döda punkter.

Unna dig att se den.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Båtmanshusets gård i Skara
Charlies Teater
Hantverkarna
Manus: Line Knutzon
Regi: Peter Nordstrand

I rollerna: Oliver Filipsson, Johanna Ström, John Samuelsson, Adam Biwall Sandberg, Erica Jebens, Cordelia Albien Frick, Emanuel Blom, Maja Skarbäck, David Berggren, David Gustafsson, Peter Sunnergren

Publik: Utsålt

Premiär 17 jul, föreställningar 18, 19, 24, 25, 26, 31 juli och 1, 2 augusti 2020

Recensionen avser föreställningen den 18 juli


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s