Konst Just Nu – Folkets Hus, Lidköping

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker vill visa intressant konst som görs på våra konsthögskolor. De producerar utställningen Konst just nu, som visas på olika platser i landet. Årets upplaga är den fjärde. Folkets Hus i Lidköping, stans kulturhus, är förstås på hugget när det dyker upp något intressant. Där har utställningen visats några veckor.

Temat för årets utställning är rörelse och förflyttning. De fyra konstnärerna har dubbla nationaliteter.
Utställningen börjar redan nere i foajén med en stor målning av Vasilis Sjögren Tzanetopoulos. Han är uppvuxen i Grekland med en grekisk pappa och en svensk mamma med släkt i norra Norrland.
Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och tog sin Master of Fine Arts 2019.

Sovkupén är en serie stora målningar som skildrar vad han sett genom tågfönstren på sommarresan från Aten för att hälsa på mormor i Gällivare. Resan gick genom stora delar av Europa. Han skildrar det i en serie stora färgstarka målningar. Han blandar intryck från sin grekiska och svenska uppväxt Det handlar om hur han minns att han upplevde landskapets förändringar som barn. Han gör det lekfullt och bilderna är fyllda av nyfikenhet och energi. Han struntar i regler och konsekvens i de naivistiska målningarnas myller. Han blandar innehållsmässigt fritt mellan nordisk folklore och anatoliska folksagor. Det blir en dekorativ blandning av olika konsttraditioner och bild- och färgideal.

Mourad Kouri är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och tog sin Master of Fine Arts 2018. Han är från Syrien och har själv erfarenhet av att vara på flykt.
Hans verk heter 0,3312m3. Eftersom den visas i en konstutställning ser man den först som en minimalistisk skulptur. Men när man får reda på bakgrunden genomgår den en oerhörd förvandling.

Det märkliga föremålet är en fullskalig repro­duktion av en transportbox som var inbyggd under golvet på en bil. den användes för illegal transport av flyktingar från Bulgarien till Danmark i november 2014. I boxen färda­des fyra personer som alla hade betalat 3000 euro var för att illegalt förflyttas genom Europa. Transportboxen är utförd i 1,5 mm rostig järnplåt och måtten är 160 x 90 x 23 cm. 0,3312 kvadratmeter är den vidrigt trånga volymen för de fyra. För att komma ner i transportboxen kröp flyktingarna in via ett hål i golvet vid bilens baksäte. Ofattbart att fyra personer har kunnat ta sig in i den där lådan och ligga där så länge på den skakiga resan som varade ungefär 26 timmar. Man förstår de flyendes desperation. Det gör ont att bara se den hemska lådan.

På utställningen visas också fotografier och ett ljudverk av Cia Kanthi. Det heter Blind spot, I didn’t know their stories, but we had the same eyes. Det är ett fotoprojekt från Malmö hamn där man i stora fotografier får möta människor av olika nationaliteter som fiskar i hamnen. Cia Kanthi är utbildad vid Malmö Konsthögskola och tog sin Master of Fine Arts 2019.

Vi får också se videoverket Exil av Emma Dominguez. Hon är utbildad vid Konstfack i Stockholm och tog sin Bachelor of Fine Arts 2019.
Emma Dominguez är konstnär och aktivist. Teman som dominerar hennesarbeten, som det här videoverket, är förorten där hon växte upp och rätten att berätta för dem som har ett inifrånperspektiv.

Intressant att få möta politisk konst av unga konstnärer av idag.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Folkets Hus, Lidköping
Konst just nu
Medverkande konstnärer: Cia Kanthi, Emma Dominguez, Mourad Kouri och Vasilis Sjögren Tzanetopoulos
Utställningen avslutades den 13 september 2020
Vandringsutställning; nästa anhalt är den 28/9 i Söråkers Folkets Hus, Västernorrland,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s