Atomen i mänsklighetens tjänst – Maj Wechselmann

Folkets Hus i Lidköping har fått ta rollen att vara det kulturhus Lidköping saknar. Bio är väl huvudverksamheten. Men de har också i övrigt en bred kulturverksamhet. Konstutställningar ibland, Musikprogram, häromveckan världsmusikgruppen Simbi med musik med rötter i Haiti. Och så var man snabbt ute med en tidig visning av Maj Wechselmanns nya film, Atomen i mänsklighetens tjänst.
Det var ett bra arrangemang. Maj Wechselmann skulle vara där och introducera filmen, men pandemin lade krokben för de fina intentionerna. Men det fixades att Maj Wechselmann var närvarande live på bioduken från sitt hem. Hon introducerade filmen och svarade på frågor efteråt. Och det coronasäkrade arrangemanget funkade fint. Maj Wechselmann är en energisk och drivande person vars kämpaglöd och kraft går igenom duken. Det var ingen tvekan om att hon var där och satte agendan.

Hon är varit med länge och har varit ovanligt aktiv som regissör, författare, politiker och debattör.

Hon är vass och debattlysten. Provokationen verkar vara hennes livsluft. Hon driver sina synpunkter rättframt utan sidoblickar.

Hon har gjort massor av filmer, bl. a tolv(!) om kvinnor i olika predikament, politiker, fångar, journalister, författare och konstnärer. Bland annat var hon i Lidköping med sin och Ebba Witt Brattströms fina film om Moa Martinsson.

Kärnkraften är plötsligt på dagordningen. Vem trodde att den nånsin skulle bli det efter Tjernobyl och Fokushima. Och att veta att Donald Trump har koden till de amerikanska atomvapnen är värre än den värsta mardröm.

Filmen börjar med ruskiga bilder från Hiroshima 1945. Det är så hemska bilder på människor så grymt skadade av atombomben att man inte kan titta.

Filmen är indelad i 18 kapitel. Här synas kärnkraftens historia och tekniska och mänskliga faror ur olika perspektiv.

Vi som har åldern inne kommer aldrig att glömma den becksvarta domedagsstämningen i samband Kubakrisen 1962, när både USA och Sovjetunionen skramlade med sina kärnvapen. Jag minns hur min mamma tog mig med på kurs hur man skulle skydda sig om kärnvapenkriget kom till oss. Sverige försökte bygga egna kärnvapen och startade kärnreaktorer. Det fanns en troskyldighet som närmast måste betraktas som enfaldig om kärnkraften långt in på sextiotalet. Som sjukvårdare i svenska armen har jag lärt mig att bygga så kallade saneringplatser för att ta hand om folk vid en atombomsdetonation. Håll i er nu; utrustningen var vattenhinkar och granrisruskor! I filmen lyfter hon fram fredsrörelsen (som i filmen sägs vara den störst folkrörelsen i Sverige nånsin) och de kvinnor som drev på för att Sverige skrev på ickespridningsavtalet 1968.

Atomen i mänsklighetens tjänst är en stark film som metodiskt lyfter fram exempel som visar det absurda i att satsa på kärnenergi, såväl civilt som militärt. Och hur enkla misstag lett till stora katastrofer i de så kallat ”säkra” kärnreaktorerna.

Det här är en pedagogisk film, laddad med exempel som, det ena efter det andra, blir starka argument mot kärnkraften.

Det är en väl underbyggd och pedagogisk film som förhoppningsvis kommer på TV så många kan se den.

Maj Wechselmann arbetar nu på en film om agitatorn och kvinnokämpen Kata Dahlström. Hon lovade att den ska ha sin premiär på Folkets Hus i Lidköping.

Maj Wechselmann går mot de åttio, som outtröttligt är still going strong. Stronger skulle många säga.

BO BORG


Folkets Hus Lidköping, den 29 september 2020
Film: Atomen i mänsklighetens tjänst
Produktion och regi: Maj Wechselmann
Research: Charlotte Tege, Paul Rimmerfors, My Leffler, Jan Strömdahl, Sture Grönblad


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s