En natt på Louvren – Folkets Hus, Lidköping

Jag står framför havet.
Där är det.
Där är havet.
Jag tittar på det.
Havet. Jaha.
Det är som på Louvren

Dikten heter Havet och är skriven av Göran Palm. Jag kommer att tänka på den när jag ser på Mona Lisa.

Undrar om det inte är så att vissa saker gör man för att ha gjort dem. Jag minns när jag på sjuttiotalet såg Mona Lisa live på Louvren. Äntligen stod jag där efter år av konsthistoriestudier. Nu skulle jag få en omvälvande konstupplevelse. Men det fungerar inte så. Åtminstone inte för mig. Jag fick varken hjärtklappning eller ståpäls på armarna fast jag verkligen försökte. Det blev ett ytligt registrerande och konstaterande. Jag kunde inte höra ett enda av historiens vingslag. Samma sak med Picassos Guernica på Reina Sofia i Madrid. Jag såg och nu hade jag sett. Vackert så. Men….

Leonardo da Vinci Exhibition (Andrea del Verrochio, Christ and Saint Thomas) © Musée du Louvre Antoine Mongodin

Hela museimannatanken bygger på att originalartefakten ger en stor upplevelse. Fan trot sa Rellingen. Den klarar sig dåligt ensam.

Häromkvällen såg jag En natt på Louvren på Lidköpings Kulturhus Folkets Hus. Det är en film om Leonardo Da Vinci med utgångspunkt från den utställning som gjordes förra året för att högtidlighålla att det var jämt 500 år sedan Leonardo dog. Då gjorde man en utställning om Leonardo som drog över en miljon besökare.

Leonardo da Vinci, Saint Anne, the Virgin Mary, and the Infant Jesus Playing with a lamb known as Saint Anne © RMN-Grand Palais (Musée du Louvre) René-Gabriel Ojéda

Filmen är inspelad på natten, utan andra besökare som ber dig skynda på med titten. Här kan man se målningarna i lugn och nattro med två leonardoproffs som har ägnat tio år åt att förbereda den här utställningen. De kan sitt ämne. De lotsar oss med ett stillsamt med metodiskt lugn genom utställningen. Perfekt för både upplevelse och kunskapsinhämtande.

Vi får se många viktiga målningar. Han gjorde blott ett tjugotal. Man saknar förstås Damen med Hermelinen som finns i Krakow, Men de här målningarna är oerhört ömtåliga. Man vågade inte flytta ner Mona Lisa några våningar ner i Louvren. Ännu mindre Damen Med Hermelinen ända från Polen.

Leonardo da Vinci – Virgin of the Rocks & The Musician © Musée du Louvre Antoine Mongodin

Filmen har ett långsamt tempo. Det ger möjlighet att försjunka i konsten och ta in stämning och detaljer i lugn och ro. Ciceroner är perfekta. De kan sitt ämne utan och innan, är trygga i sina kunskaper och behöver därför inte glänsa utan låter oss i publiken komma in i deras samtal.

Det var en ynnest att möta den här utställningen på det här sättet.

Leonardo da Vinci, Study for Saint Anne, Drapery of the Virgin © RMN-Grand Palais (Musée du Louvre) Michel Urtado.

Föreställningen var ett coronasäkrat arrangemang och alla de tillåtna femtio platserna var utsålda. Flera fick avvisas. Men Folkets hus lade påpassligt och snabbt in en extraföreställning. Den går av stapeln 22 oktober kl. 18. Då får du konstvän som missade första föreställningen en andra chans. Jag skulle inte missa den om jag var du.

BO BORG


Folkets Hus, Lidköping
Film: En natt på Louvren
Regi: Pierre-Hubert Martin
Språk: Franska
Undertexter: Svenska
Längd: 95 minuter
Den recenserade föreställningen var den 8 oktober 2020

Filmen visas runtom i landet, se listan längst ner på sidan här.
Kanske visas den nära er.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s