Lise&Gertrud Folkets Hus, Lidköping

I lördags var det musikfest på Folkets Hus i Lidköping. Lise&Gertrud var i stan och då blir det åka av, det vet man efter deras succéframträdande på Läckö musikfestival häromåret. De bjuder på musikalisk underhållning som är något alldeles extra. Det är bara för en recensent att plocka fram stora superlativlådan, allt annat vore småsnålt och oproffsigt.

Lise&Gertrud spelar egna (och här snackar vi originella och personliga) tolkningar av andras låtar. De är genommusikaliska. När hörde man två röster och en cello svänga lika mycket som ett rock- eller jazzband.

De är live-artister av rang, med stor närvarokänsla och omedelbar publikkontakt.

De gör glimrande versioner av kända låtar. Visst får man igenkännandets glädje. Men långtifrån bara det. I deras versioner låter de gamla låtarna fräschare än årets första rädisor. Låtarna är förvandlade och förnyade, ja nyare än nya. Visst gör dom covers i betydelsen att de gör andras låtar. Men nåt coverband är dom inte. Jag antar att de artister vars låtar de tolkar måste bli glatt överraskade att det fanns nåt mer, nåt annorlunda, nån intressant vändning i deras låtar som de säkert inte kände till, eller kanske ens avsett. Och som Lise&Gertrud i proffsig kärlek till sångerna tar fram. Slitna dängor får ny fräschör, ja ibland till och med nytt liv. De blir förnyade och helfräscha när de tar hand om dem på sitt lika hängivna som genommusikaliska sätt.

Här har vi två musiker med talang och personlighet. Två olika röster som sjunger bra var för sig, och så, och det är en av deras specialiteter, vävs rösterna ihop till stämsång extraordinarie.

 Och så har vi Gertruds cello. Den ger ett förvånansvärt rikt komp, fylligt, rytmiskt, vackert och varierat. Ibland spelar hon som en basist, andra gånger gör hon solon, emellanåt tar hon trummisens roll. Ibland alla tre samtidigt. Lise spelar piano i vissa låtar på ett sparsmakat sätt som gör bra bättre.

Den här gången var det Eva Dahlgrens och Marie Fredrikssons sånger som fick stå i centrum.

Det här är låtar som jag inte är särskilt vare sig trakterad eller attraherad av. Trodde jag. Men i de här versionerna blev de nåt helt annat. De gjorde ett tight och varierat set som tog tag i en direkt.

Roliga är dom också. Skämtar med sig själva. Det är skönt att det finns dom som tar en på allvar även när dom skojar. Skämt som man skrattar med, inte åt.

Lise&Gertrud satte på de musikaliska helljusen och lyste upp i höstmörkret.

En sån här musikalisk vitamininjektion med musikantskap, musikalitet och fräscha låttolkningar som gör gamla låtar nya igen lever man länge på.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Folkets Hus Lidköping den 17 oktober 2020
Lise&Gertrud (a k a Liselotte ”Lise” Hummel och Gertrud Stenung)
Publik: Coronafullsatt = 50 personer med föreskriven distans


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s