Super Swede De Luxe: The Hagström Guitar History – So Far

Jag har sagt de här sanningens orden förut. Men de tål sannerligen att upprepas: Den som inte är en nörd är en tönt!

Nu ska ni få ett tips om en bok för oss musikvänner att riktigt nördigt grotta ner oss i. Det har kommit ett praktverk om Hagströms, ett snudd på legendariskt svenskt musikföretag. Deras gitarrer har använts av framgångsrika artister i olika musikgenrer över hela världen.

Boken heter Super Swede De Luxe: The Hagström Guitar History – So Far. Den är skriven av författaren och musikern Mikael Jansson.  Här berättas historien om Hagströmfabrikens elektriska och akustiska gitarrer och litet om förstärkarna och den dragspelstillverkning som var fröet till musikföretaget.

Hagströms bildades 1920 av den unge entreprenören Albin Hagström (1905–1952). Man började som tillverkare och distributör av dragspel.  Men musiksmaken förändrades. Plötsligt var det rock n roll som gällde. Hagström förstod vartåt vindarna blåste och började tillverka gitarrer.

Under perioden 1925–1983 byggde de över 700 000 dragspel samt 30 500 förstärkare, högtalare, mixerbord och ekomaskiner.

Från starten med gitarrer 1947 har man till dags dato tillverkat över 250 000 gitarrer i olika modeller. Deras gitarrer används av amatörer och proffs världen över. Slipade yrkesmusiker i alla genrer använder dem, det kan handla om folkmusik, country eller rock och pop.

Den första Hagström-elgitarren, som lanserades 1958 under namnet Hagström De Luxe, var tydligt inspirerad av Gibson Les Paul. Hagströmgitarrerna blev kända för färgsprakande celluloidbeklädning, liknande den som fanns på deras dragspel. De fick smeknamnet The Glitter Guitars.
Man hade mycket kompetent personal på firman och byggde toppklasutrustning och introducerade nyheter som gitarrsynthen och högkvalitativa PA-system.

Boken är på drygt 200 sidor och det är lilla julafton för musikintresserade att bläddra i den rikligt illustrerade boken och möta alla legendariska Hagströmmodeller.   Av särskilt intresse är deras major epos The Swede och dess efterföljare the Super Swede. De gjordes i fantastiska färgställningar. I boken kan man förutom de många standardvarianterna se en exklusivitet som den i lönn med diagonala blå rutor som bara tillverkades i ett dussintal ex. Den är så giftig att det gör ont. Eller 1980 års modell som fanns bland annat i rosa och mintgrönt. Vilka rockkarameller.
Det är sida upp och sida ner med fantastiska hagströmmare. Och det finns många, många.

Massor av stora artister har spelat Hagström genom åren. Listan över de artister och grupper som använt deras gitarrer är många sidor lång i boken. Här bara några exempel: Frank Zappa var rena Hagströmambassadören och förekom i deras marknadsföring, David Bowie, John Lennon, George Harrison, Elvis Presley (både i sin Come Back special 1968 och på omslaget till klassiska LPn From Elvis in Memphis) Nirvana, The Eagles, Foo Fighters, ABBA, Jojje Wadenius med många, många flera.

Boken handlar om Hagströms fantastiska gitarrproduktion och alla deras gitarrer. En tidsresa.Vem vill sitta och titta sida upp och sida ner i över tvåhundra sidor på gitarrer?, undrar vän av ordning. Vi som sett boken genmäler. Vem vill inte!?
BO BORG


Bok: Super Swede De Luxe: The Hagström Guitar History-So Far, 213 sidor
Författare: Mikael Jansson
Grafisk design och Layout: Michael Kvick
Förlag: Southside Stories
Språk: Engelska, ej översatt
ISBN: 978-91-88725-82-0


List of Hagström users – Wikipedia1 kommentar

  1. I have a Hagström EL-Carmen made in 1968. It was mine in 1970 and this guitar is my best ever guitar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s