Konstnärer Kring Kinnekulle – Galleri Lucifer

Som gruppen Konstnärer Kring Kinnekulle fungerade verkar också den utställning med deras konst som nu visas på Galleri Lucifer i Skövde. Vi får möta nio konstnärer som inte ger avkall på sin integritet när de ställer ut i grupp. De konkurrerar inte, de kompletterar varandra. Den enes särart liksom lyfter fram den andras. De hade ett utställningssamarbete på nittiotalet. Så den här utställningen är en revival.

Det handlar om rutinerade konstnärer vars verk mognat och fördjupats över åren, det märks och känns. Yvigheten och hugskotten är borta i den mån de nån gång fanns. Det här är konstnärer som vet vad de vill göra. Och kan göra det bra.

Utställningen är en spinoff av arbetet med den nyutkomna boken om Konstnärer Kring Kinnekulle. Boken är ett initiativ av Skövde Konstförenings målmedvetne och konstkunnige kulturentreprenör Jan Gustafsson. Det är skriven av mig, Bo Borg, konstvetare, författare och kritiker.

En bok som den här visar vikten av att intresse och forskning läggs ner på konstnärer utanför stosrädernas klickar och dagsmodets namn. Om man gräver där man står hittar man som här mycket intressant konst värd att njuta av, analysera och dokumentera. Det är naturligtvis Konstmuseets huvudansvar och ett av deras viktigaste mål att samla, vårda, bevara och levandegöra, men det är bra om deras krafter också kompletteras av andra när det behövs. Det är resultatet som räknas. Men utan matcher inga mål.

Den här utställningen är en blandning av gammalt och nytt. De konstnärer som fortfarande är verksamma visar nya verk. Och av de andra visas representativa verk som visar att kvalitet inte har något bästföredatum. Den mognar som de franska vinerna.

Edna Cers, I väntan, batik – Vadå?, brons

Edna Cers (f 1934) är en konstnär med bred kompetens och inriktning. Hon är textilkonstnär, skulptör och tecknare. På utställningen visas bland annat batik av henne. Finns det någon svensk konstnär med batik som sin teknik av hennes kaliber?! Motiven får speciella, jag skulle nog säga unika, kvaliteter av hennes fullständiga behärskning av batikens möjligheter.

John ”Jompa” Ahlgren, The noble art ofself defence, olja – Skidlöparen, olja

John ”Jompa” Ahlgren ( f 1934)är pg a sjukdom tyvärr inte verksam längre. Med de verk som visas här ser man hans behärskning av teckning och måleri i verksam förening. Hans Skidlöpare som porträtteras i form av sin kallblå skugga är en målning utöver det vanliga. Liksom hans karaktärs- och kraftfulla självporträtt. Hans målning av en boxningsscen blir för mig även en respektfull blinkning till Arvid Fougstedts klassiker på Norrköpings Konstmuseum. Det var illa länge sedan jag såg utställda verk av denne skicklige och mångsidige konstnär.

Martin Hansson, På lur, stengods

Skulptören Martin Hansson (f 1958) är en folkets konstnär i ordets bästa bemärkelse. Utan att ge avkall på kvalitet, tvärtom, möts hans djurskulpturer av även den breda publikens gillande. Han djur är intressanta som skulpturer. De bygger på hans stora kunskaper och känsla för de djur han gestaltar parat med ett imponerande materialkunnande.

Chennet Juhlin (f 1945) har en stor bredd i sitt skapande. Som grafiker var han bland annat uttagen till årets Grafiktriennal. Här visar han en bronsskulptur, blandteknikarbeten och målningar på papper. Hans ödesmättade målning Röd afton tillhör det allra bästa jag sett av honom. Den är laddad av både ett lugn, och en intensivt dramatisk känsla av livets obönhörliga gång.

Wanja ”Nones” Håkansson, Självporträtt. olja
Sokrates

Wanja ”Nones” Håkansson (1923–2014) är representerad med två verk som visar hennes bredd som konstnär. Hon är mest känd som skulptör. På utställningen visas en stor och kraftfull betongskulptur med Sokrates som motiv. Och så ett målat självporträtt.

Lars-Erik Ström, Blå torso, olja – Afro, olja – Barn på språng, olja

Lars-Erik Ström (1929–2017) har här ett antal verk som visar hans särpräglade och inträngandekraft som konstnär. Hans verk är så fyllda av medkänsla, värme och godmodig humor och mycket annat. Här visas fina exempel hans oemotståndliga styrka som målare på duk och emalj. Det finns en tveklös självklarhet i hans bilder. Han är en benådad målare, en av de stora.

Eva Ström Svensson, Still life med vitt tyg, olja – Kärl och snäckskal, olja – Still life med kort, olja –
Strombus gigas, olja

Eva Ström Svensson (1948) är en stillebenmålare i absolut toppklass. Det finns en stillsam värdighet i hennes bilder. Man fångas av dem och dras in i deras lugna värld fylld av eftertanke och reflektion över det stora i det lilla. Hennes kompromisslösa omsorg om de minsta detaljer i måleriet är beundransvärd och ger imponerande resultat.

Jan-Erik Svensson, Landskap och minne, fragment från Grez sur Loing, akryl

Jan – Erik Svenssons (f 1946) målningar får oss att se naturens färger, former, rörelser och nyanser. Hans måleri ger motiven nya infallsvinklar och perspektiv. Hans bilder handlar samtidigt om naturens mångsidiga liv och måleriets speciella och alldeles omistliga möjligheter.

Ingegärd Granberg, broderi och skisser samt Må hoppets träd växa
sig starkt, textil + Martin Hansson, skulptur

Ingegerd Granberg (f 1949) arbetar med bildvävar med naturupplevelser som motiv. Hon abstraherar motiven på ett sätt som på ett nästan paradoxalt sätt gör dem mer konkreta. Vi får också se broderier och en skiss i akvarell. Ibland är det stora vyer andra gånger kan det vara den intima storslagenheten hos ett naturfragment.

Tillsammans utgjorde de här konstnärerna gruppen Konstnärer Kring Kinnekulle. De hade inget gemensamt program eller motivområde. De bodde alla nära naturen på Kinnekulle och det är fascinerande att se hur olika konstnärliga uttryck deras intryck kunde ta.

BO BORG

Foto: Rune Lindström


Galleri Lucifer Skövde
Konstnärer Kring Kinnekulle
Edna Cers, John ”Jompa” Ahlgren, Martin Hansson, Chennet Juhlin, Wanja ”Nones” Håkansson, Lars-Erik Ström, Eva Ström Svensson, Jan-Erik Svensson och Ingegärd Granberg.

Vernissage den 29 oktober. Utställningen pågår t.o.m. den 15 november 2020

Utställningen går vidare och visas den 28 november – 13 december 2020 i Kollängens Tingshus, Götene. Öppet: onsdagar 15 – 18, lördag, söndag kl 12 – 15
På båda ställena är utställningarna anpassade till gällande cornonarekommendationer.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s