Julsalong – Galleri Imma

Nuäresnartjuligen!

Galleri Imma vet att vi behöver konst i vintermörkret. Det är svårt att boka konstnärer i pandemitider, helt enkelt för att det inte kan ges samma möjligheter för publiken att besöka galleriet på jultrevligt mingelvis. Men skam den som ger sig. Galleri Imma gör en julsalong i ett väl upplyst galleri, så om man är coronaförsiktig och inte vågar sig in kan man se en del av de utställda verken utifrån genom skyltfönstret. Annars tar man in max 4 i taget i galleriet. Man kan också boka en egen tid.

Jörgen Persson på Imma är en förfaren gallerist som vet vilken typ av konst som känns helgig. Det är dekorativ konst, utan djupsinnigheter och svåra budskap. Galleriet har valt de tio utställarna bland sina tidigare utställare och favoriter. Du som besökare kommer liksom jag att hitta sånt du gillar mer och annat mindre, i mitt fall i några fall mycket mindre.

Här är några exempel på sånt som föll den här recensenten på läppen.

Karl Mårtens och Martin Hansson

Akvarellisten och fågelmålaren Karl Mårtens är mångas favorit. Han målar med akvarell, och tusch på grova fina papper som tillför karaktär till bilderna. Det är mest fåglar. De skildras utan miljö, som naturtecken mot vit botten. De verkar tillkomna ur lika delar kärlek till fåglarna som till fågelskådarna. Det betonas att de är tillkomna intuitivt, utan plan. Den intuitionen skulle man ha. De känns fria och exakta på samma gång.

Martin Hansson

Martin Hanssons fåglar i keramik gillas skarpt av både oss så kallade konstförståsigpåare och av den breda publiken. Martin Hansson har hittat ett unikt sätt att göra bra skulptur på ett sätt som känns lättillgängligt utan att vara lättköpt. Konstnärligt bärigt konsthantverk och handaskicklig konst på samma gång. Hans fåglar är verkligen charmiga och lätta att tycka om.

Björn Ekegren

En grupp med några glasfigurer av Björn Ekegren är anslående när ljuset tänder glasets färger.

Africa Coll

Africa Colls själfulla expressionism hittar nya uttryck. Det finns ett konstnärligt dis (i brist på bättre ord) i hennes måleri som väcker tankar både om andra tider och andra betydelsenivåer bakom de mjukt dunstiga färgsjoken. Mystik är ett ord som klär hennes måleri.

Bengt Olsson

En målning, och det finns bara en på utställningen, av Bengt Olsson blir utan åthävor ett konstnärligt utropstecken. Ett långt och framgångsrikt liv i konsten har fört honom till sitt egna bildspråk. Det är en kraftfull kolorism som ger sig tillkänna i och förstärks av vegetativa former som är bestämda på ett obestämt sätt. Eller är det tvärtom. Det finns många spännande vägar in i Bengt Olssons konst.

Det finns mycket annat på utställningen som är Galleri Immas generösa sätt att önska konsten God Jul.

BO BORG
Foto: Bo Borg


Galleri Imma Mariestad
Julsalong
Medverkande konstnärer: Karl Mårtens, Madeleine Pyk, Björn Ekegren, Christian von Sydow, Owe Gustafsson, Camilla Pyk, Martin Hansson, Africa Coll, Bengt Olson, Sonja Hesslow
Utställningstid: 28 nov – 12 dec 2020
Öppet: lörd-sönd 12–16, samt efter överenskommelse
Särskilda coronaregler gäller för besöket. Max 4 personer i galleriet samtidigtKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s