”Kvinnans sak” med deltagande av Skövde Konstmuseum

Normer styr vad vi tycker är sant och rätt när vi möter verkligheten, vilka föreställningar vi har om oss själva, om andra och om samhället i stort och i smått.
Konstmuseet i Skövde har ”ett normkritiskt uppdrag” som man säger ”i skenet av rådande samhällsklimat, bara blir viktigare och viktigare och som idag genomsyrar allt vi gör.”
Man kan säga att det i teorin handlar om att ta reda på vilka normer som behöver motverkas och hur och vilka normer man i det arbetet ska förstärka och bekräfta, eller om så är motverka. Ett slags ideologi alltså.

I Skövde Konstmuseums fall ska det förstås utgå från konst. Grunduppdraget för ett konstmuseum är att samla, vårda, bevara och levandegöra konst och det blir då i deras fall utgångspunkten och materialet för normkritiken.

Som en del av det arbetet arbetar man tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska. Det är ett museum som verkar i de offentliga och digitala rummen utan egen permanent byggnad. Man arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

Skövde Konstmuseum deltar i den webutställning som heter Kvinnans sak som ett antal museer gjort tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska.

Där kan du klicka på en sak och upptäcka en historisk berättelse om kvinnors liv. Utställningen fylls på löpande, så gå in då och då!

Man kan se föremålen i en museisamling ur olika perspektiv. Jag hörde på radion om ett virtuellt museum som gått in i olika museers samlingar och då valt att se t. ex. föremål i Nationalmuseums samlingar ur ett demokratiperspektiv. Men här handlar det om ett kvinnligt perspektiv, om att lyfta fram kvinnliga konstnärer och kvinnligt skapande. Alla föremål som visas bär på historia eller har anknytning till kvinnor på något sätt.

Det blir i Skövdes fall förstås verk av de konstnärer som dominerar museets samlingar, Anna Sjödahl (1934–2001), Elli Hemberg (1896–1994) och Ester Henning (1887–1985).

De tre verken är givande att använda i det här sammanhanget. Det är verkligen bra att man har en mall för utökande katalogkort med utförlig information både om konstnären, verket och varför museet tycker att verket är viktigt.

Den broderade skurduken

Pappersarken

Fjärilen

Här handlar det inte i första hand om konstverket som konst utan man vill berätta om kvinnors historia, liv och erfarenheter med de valda föremålen som utgångspunkt. Man vill, och det är det viktiga, ställa nya frågor till föremålen med den helt riktiga utgångspunkten att varje föremål är laddat med information av olika slag. Det är inte bara här, utan alltid en fråga om det perspektiv man väljer att välja.

Och det är bra att man som Skövde Konstmuseums samlingsansvariga Christina Törnqvist gör motiverar sitt val och perspektiv. Det enda problemet är att en bild av ett konstverk på internet aldrig kan återge den särskilda kraften och auran i ett bra konstverk. Så jag ska gå och se de tre verk Skövde deltar med ”på riktigt”. En bild av en bild blir aldrig detsamma som originalet. Men hänger dessa uppe har jag missat dem. Kanske behövs en sådan här introduktion för att göra dem intressantare. Det lockar till nya besök på Konstmuseet.

Stockholms Kvinnohistoriska går fram på flera fronter. Nyligen kom boken Kvinnosaker ut. Den är skriven av historikern Karin Carlsson. Hon lyfter fram femtio högintressanta föremål och skriver klokt, engagerat och intresseväckande om ting som format kvinnors vardag och varit en viktig del av förutsättningarna för deras liv. Här finns högintressanta essäer om 50 föremål som varit och är viktiga i Kvinnors liv. Byxkjolen, pessaret, vattenledningen och stridflygplanet är några exempel ur boken.  Det är populärvetenskap av bästa märke. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

Men, och det finns ett tråkigt aber, den är inte illustrerad med bilder av de intressanta och så betydelsebärande föremål hon skriver om. Istället är den illustrerad med bilder av Amanda Berglund. Hon har gjort kul illustrationer, inte tu tal om den saken. Men för mig blir de helt aparta och bara irriterande här. Det är ju exempel på de autentiska historiska föremål boken handlar om och som våra museer är sprängfyllda av om man vill se. Inte aldrig så rara illustrationer. Det sänker en annars så utmärkt bra bok.

BO BORG


Utställning:
Kvinnans sak Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med flera museer, bl. a Skövde Konstmuseum.
https://www.kvinnohistoriska.se/kvinnans-sak-museernas-kvinnosaker

Bok:
Kvinnosaker
Text: Karin Carlsson
Illustrationer: Amanda Berglund
Formgivning: Sara Acedo
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 978-91-7787-053

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s