Skaraborgs Konstgrafiska – Ålgården, Borås

Ett gäng från Skaraborgs Konstgrafiska verkstad gästspelar med en utställning i kollegornas galleri i Borås, Ålgården. Det är en imponerande uppställning. Ett drygt tjugotal av föreningens medlemmar hade möjlighet att medverka. Det blir då förstås en bred uppvisning av konstnärlighet och tekniskt kunnande. Skaraborgs Konstgrafiska verkstad visar än en gång vilket viktigt centrum för den skaraborgska grafiken man är, både när det gäller tradition och förnyelse.

På affischen ser man en bild av verkstadens hedersmedlem Berndt Jutemar. Det är ett collage av rester av träsnitt som blivit över genom åren. Motivet är en av Platons regelbundna kroppar, den som han menade representerade jorden. Bilden ingår i en serie med alla de platonska kropparna. Det är ett blad i stort format. Det är lågmält i tonen. Det svartvita dominerar, men det finns också inslag av blå toner. Bladet är ett gott exempel på både nytänkande och en traditionellt förankrad teknik och gediget grafikkunnande.

Det är roligt och stimulerande att ställa ut med sina hemmakollegor hos sina yrkesbröder på ett annat ställe. Det blir nåt särskilt med ett sådant möte, säger Chennet Juhlin, mångårig medlem i Skaraborgskonstgrafiska Verkstad. Det känns fint med kollegialt samarbete, fortsätter han.

Ålgården drivs av den ideella föreningen Borås Konstgrafiska Verkstad, BKV. Kollegorna där, särskilt deras primus motor, Björn Bredström var viktiga inspiratörer inför startandet av Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad för fyrtio år sedan. I Borås hade man då etablerat sin verksamhet och varit i gång i nästan 10 år då kollegorna i Skaraborg började sin gemensamma resa. Man delade generöst med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Det var till stor nytta och gjorde skaraborgarnas igångsättande smidigare.

Kontakterna mellan grafikerna i Borås och Skövde var givande, inte minst den mellan deras huvudaktörer Björn Bredström och Berndt Jutemar. En av Berndt Jutemars koppartryckspressar, som han byggt själv inspirerad av Ateljé Larsens fina press finns och används nu hos BKV. Skaraborgs konstgrafiska Verkstad hade flera och behövde inte Berndts när han downsizade och inte behövde den i sin hemateljé. Han tyckte då att det föll sig naturligt att han skänkte den till BKV. Och där den nu gör god nytta.

Man startade i Borås 1973 som kollektivverkstaden Borås Konstgrafiska Verkstad, BKV. Sedan 2000 finns verksamheterna på Ålgården, ett naturskönt kulturhistoriskt reservat vid Viskan i centrala Borås. Det gamla ställverket på området är numera en litografi- och screentrycksverkstad. I en egen byggnad finns verkstaden för koppargrafik. I verksamheten på området ingår också kontor, kök, gästbostad och digitalverkstad. Hela Ålgårdsområdet används för konständamål. Huvudbyggnaden är galleri. Där visas det 3 – 4 utställningar per termin av såväl gästande svenska och internationella konstnärer som föreningens egna medlemmar. Fram till den 31 januari gästas man av medlemmar ur den fyrtioårsjubilerande Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad. 40 år med tryck heter utställningen. Så sant som det är sagt i alla avseenden.

BO BORG

Foto: Inger Wilhelmsson


Utställning: Ålgården Borås
Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, 40 år med tryck
Deltagande konstnärer: Marita Ackeby, Camilla Alfredsson, Maria Amsjö, Birgit Backman, Marianne Förars, Elisabeth Hallgren, Maria Heed, Jan Hilmersson, Chennet Juhlin, Maria Lans, Gun-Britt Larson, Hillevi Nagel, Leif Olin, Rolf Olsson, May-Britt Östman Ljung, Eva Riise, Maria Segerström, Mats Svensson, Ingrid Tengelin, Björn Therkelsson, Pia Weiler, Inger Wilhelmsson
Vernissage lördag 16 januari
Utställningen pågår t.o.m den 31 januari 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s