En lördag på Kastellgatan i Göteborg

Egentligen var det tänkt att det här skulle innehålla flera dagar och flera gallerier. Men det frös inne eller kanske snarare blåste bort, kyla med med blåst är inte trevligt.

Åter till Kastellgatan, jag angjorde den från Sveaplan, så första anhalt skulle bli Galleri Aveny. Men det såg välbesökt ut. Inte bara med tanke på pandemin utan även som fotograf, som gärna vill fritt framför några verk då och då, så vidare mot Konstföreningens galleri. Men där var det fullt. Vidare mot Uddenberg och där stod galleristen utanför dörren och innanför var det alltför välbesökt efter mina fotopandemikrav.

Åter mot Aveny och där möttes jag av denna syn.

Efter en stunds väntan så blev det åter en kort vandring på Kastellgatan. Och då var det plötsligt helt tomt i Göteborgs Konstförenings galleri. Där ställde Ulla-Stina Wikander ut objekt/mixed media i Stora galleriet med underrubriken Artefakter från en svunnen tid – förtäckta, kamouflerade och omklädda.

Samlandet av broderier och en trasig dammsugare hade varit början på detta nu stora konstnärliga projekt. Ett udda återvinningsbruk där vardagliga föremål blir konst. Vanligtvis inom återvinning använder man begagnade föremål och ger dem ett nytt liv med en ny praktisk användning. Här går konstnären ett steg till och upphöjer dem till konst. Inte ovanligt att konstnärer använder material eller tillför något utanför de traditionella ramarna. Men tror inte att jag tidigare har sett det så konsekvent genomfört. Det fick mig att tänka på det gamla talesättet ”Man ser inte skogen för alla träd”.
I Lilla galleriet möttes man av raka motsatsen i Margit Brundins skulpturer. Här fanns ingen rädsla för det berömda tomrummet. Naturmaterial – lera behandlat av kärleksfulla händer.
När jag gick ut så lämnande jag plats åt en sista besökare enligt pandemibestämmelserna. Så det växlar fort i antal besökare.

Därefter ett nytt försök hos Galleri Uddenberg. Och nu gick det bättre. Utställare här var Lisa Persson Baagø som visade målningar och teckningar.

Åter på väg mot Aveny på Kastellgatan. Här var det sig likt, men inte helt. Samma storlek på kön men med nya ansikten. Tänkte att kölappar utanför dörren inte hade varit så dumt, för då kanske jag inte hade behövt vänta en gång till. Men det var vackert väder och de i kön skapade ett trevligt sorl och alla verkade vara vid gott humör. Så väntan kändes inte betungande.

Så kom jag till slut in genom dörren till Jan Stiglands utställning och var på nytt ute igen. För här fanns enbart göteborgsmotiv.

Med hopp om lite mera göteborgskt vinterväder
Rune Lindström

Foto: Rune Lindström


Göteborgs Konstförening, Kastellgatan 9, Göteborg
Ulla-Stina Wikander och Margit Brundin 23.1 – 14.2 2021
Galleri Uddenberg, Kastellgatan 7, Göteborg
Lisa Persson Baagø 30.1 – 14.2 2021
Galleri Aveny, Kastellgatan 19, Göteborg
Jan Stigland 30.1 – 14.2 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s