En liten bok om kärlek – Kristian Lundberg

Jag har alltid tänkt att Malmö var en del av Kristian Lundberg och att Kristian Lundberg var en viktig del av Malmö. Men med kärleken flyttar han från storstan till lilla Hörte med elva hus på vid havet. Om det handlar hans nya bok.

Han möter inte sin nya plats och belägenhet med storstadsbons ögon. Inte den förälskades heller. Man känner igen sin Kristian Lundberg. Detta även om han måste sägas vara en osedvanligt produktiv författare som skrivit (och skrivit bra) i många olika genrer. Men som vanligt går han på djupet.

Jag skrev i några år på samma kultursida som han. Han var lätt den av kollegorna man läste mest och vars texter man hade största respekten för och diskuterade. Vid den här tiden hade jag mest läst några enstaka diktsamlingar. Då, år 2000, kom romanen Simpletons böcker. Jag blev helt knockad av läsupplevelsen. Det är en bok där Lars Gustafson förekommer i flera varianter i handlingen liksom ett nyupptäckt diktpoesimanus av Petter Bergman. Och en lurig intrig som jag minns att jag hade stort utbyte av. Funderar på att läsa om den nu, så här tjugo år senare.

Sedan har det kommit mycket annat. Bland annat några kriminalromaner. De var läsvärda, men kanske inte så minnesvärda. Ur min recension av Eldätaren när den kom 2004: ”Det blir ett speciellt äventyr att följa den här till kriminalroman hjälpligt maskerade tankeboken om brott, straff, begär och beroende. Det handlar om människans villkor och samtidigt om författarens och litteraturens. Om språket och lögnen.”

Lite av samma tankar kommer vid läsningen av Kristian Lundbergs senaste En liten bok om kärlek. Det är en långdikt (vad det nu är egentligen!?) på 90 sidor. Han förlägger mycket av sina tankar och känslor i det nya landskapet och ibland, mera indirekt, på kärleken till Jenny.
”Det händer att jag tänker på dig, du står ute bland djuren. De är lika namnlösa för mig som ett förortstorg för en bonde från Hörte. Det finns. Men det finns inte på det sättet som gör att man kan förstå att det finns. Biblioteket på Rosengård centrum var lika mycket en pastoralidyll som någonsin dessa övervuxna platser i Hörte när det kom till.” En kulturmans uppriktiga, kanske nymornade, syn på naturen, och framför allt på kulturen.

Men han har bestämt sig för att satsa på det nya i Hörte:

 ”Vet jag vem jag var då?
Minuterna och ögonblicken när
jag inte var den jag varit
men heller inte hunnit bli den jag skulle bli
Jag hade mitt pass i bakfickan, som av en händelse
för jag skulle verkligen inte resa eller
återvända till en annan plats
Jag skulle ingenstans och det var just dit jag ankom”

I Hörte syns tidsåldrarna i landskapet och olika tider möts i de tankar dikten gestaltar. Han skriver fina formuleringar om minnet, dess funktioner och minnenas sätt att föra det gamla till nu:

”Det har, längs med resan, funnits platser
där vi har kunnat gräva ner alla dessa bilder
vi inte ville bära med oss, inte kunde bära vidare
Och det har funnits andra utrymmen
där vi har kunnat samla ihop och vårda
det vi får lov att vara
när ingen ser på oss
Och nu är du bägge dessa delar
Nu är vi bägge dessa delar av varandra
All den saknad som får plats just här”

Så glimrar det till i den här boken, med förtätade strofer fulla av lågmäld skönhet och insikt. Och framför allt kärlek.

Det blir många minneslappar till ställen att komma tillbaka till i en rik bok som denna. Jag markerar med post-it

Jag blev fångad av den här boken. Läste den två gånger på raken faktiskt. Det känns att det finns nåt där som jag inte kommer åt än. Men nästa gång …

BO BORG


Bok: En liten bok om kärlek (2021)- den sista i en trilogi; Requiem över en förlorad son (2019) och En liten bok om helvetet (2020).
Författare: Kristian Lundberg
Formgivning: Magnus Körner
Förlag: Lindelöws bokförlag
ISBN: 978-91-88753-36-6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s