”Glöm allt men inte mig” av Philomène Grandin om Izzy Young

Han var sentimentalt godhjärtad, i själva verket en romantiker. I hans ögon glittrade folkmusiken som guld. Det gjorde den för mig också. Folklore Center var en skiljeväg och en mötesplats för all möjlig folkaktivitet, och man kunde när som helst stöta på den verkliga kärntruppen bland folksångarna. En del av dem hade sin postadress där. Så skriver Bob Dylan i första delen av sina memoarer. Det handlar om Izzy Young och hans verksamhet. Han var viktig i den unge Bob Dylans liv och karriär i början i New York. Han ordnade Dylans första stora konsert i Carnegie Hall 1961. Att han känt och kände Dylan blev ett avgörande och ständigt återkommande faktum i resten av Izzy Youngs liv på ett sätt som nästan överskuggade hans eget livsverk.

1973 flyttade Izzy Young till Sverige och startade Folklore Centrum i Stockholm.  Året efter föddes hans dotter Philomène.

Dottern Philomène Grandin har nu skrivit en bok om ”… en far och en dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.” Den är i samma genre och av samma höga klass och läsvärde som Åsa Lindeborgs Mig äger ingen.

Det är en fin bok. Det handlar om kärlek, inte tu tal om den saken. Izzy Young hade sitt allt uppslukande projekt och livsinnehåll i sin butik och med de konserter han ordnade. Och han älskar sin dotter. Hennes uppväxt med pappan blir speciell. Det är ett liv med mycket litet pengar. Många dagar är det oklart på morgonen om de ska få någon middag eller kvällsmat. Men tillsammans gör de mycket av det lilla. I boken beskrivs en scen när de ska äta glass i parken. Det blir billigare att köpa en halvliterskartong än varsin pinnglass. Bagarsonen Izzy delar paketet totalt rättvist med mikrometerprecision. Så tar han fram två dåligt diskade skedar och så är det fest.

Annars styrs deras liv av Izzys butik och de program han ordnar där. Och den dryga hyran måste betalas varje månad. Dit går pengarna och det reservkapital de har att leva av är de mynt Izzy har i fickan. Ofta är de väldigt få.

Dottern följer sin far lojalt. Av kärlek förstås. Men vad ska ett barn göra? Det liv som verkar så annorlunda för oss blir hennes normala.

Izzy Youngs öde kommer att präglas av att han lärde känna Bob Dylan på tidigt sextiotal. Han får leva med att ständigt få frågor och berätta om Bob Dylan när han säkert hellre skulle vilja ha uppmärksamhet för sitt eget arbete.

Han både ger och tar. När Philomène får läsa utskrifter av hans dagböcker känner hon att hon överväldigas av hans liv och inte riktigt orkar. ”I hela mitt liv har pappas ord funnits omkring mig, i hans tidning, i brev, i dagböcker, i dikter. Ibland i långa monologer som fått mig att vänta i evigheter tills min egen röst fick höras.” Men hon sammanfattar ändå kärleksfullt och överslätande: ”Trots att han varit så självupptagen har han ändå lyckats se mig.”

Så drabbas han i hög ålder av en accelererande demens.

Helt knäckande att läsa när han är på en dylankonsert på Stockholm Waterfront mot slutet av sitt liv och en bra bit in i demensen frågar dottern om vem det är som sjunger. Dan efter vaknar han med ett ryck och ropar: ”Det var en fantastisk konsert. Dylan var bättre än nånsin.” Och så minns han allt. Demens är en lika märklig som grym sjukdom.

Det är fint att läsa om när Izzy Young och Philomène går på nobelfesten, han i hyrd frack och hon i en fantastisk nobelkreation. Hon har förkläde och plasthandskar med sig i handväskan när hon går i sin vackraste klänning någonsin. Det kan bli nåt med pappas mage så hon får vara beredd. Och hon är alltid beredd att ställa upp för pappa Izzy.

Man får en bild av hur mycken tid och omsorg hon lagt på honom från hon var barn långt upp i vuxen ålder. Hur mycket av sitt eget liv hon avstått och hur hon till och med ibland låtit sin egen man och barn stå tillbaka för att ta hand Izzy. Vid ett tillfälle har han också sagt att hon måste leva sitt eget liv också. I ett kapitel berättar Philomène hur hon läser avsnitt ur det som ska bli den här boken skriver för honom. Han är förtjust och vill hela tiden höra MORE. Han frågar vad boken ska heta nämner hon två förslag. Det ena är ”You have to live your own life too.” Det andra är” Hejdå pappa”. Hans svar kommer direkt: ”Hejdå pappa… Wow det är bra! Det är starkt. I have to sell the first copy in my window!”

Izzy och Philomène på Pellicci’s i London 2012 Foto Annabel Faraday

Så blir de tvungna att stänga hans butik. Den accelerande demensen gör att det inte går längre. Han hittar inte ens till adressen dit han gått i så många år. Och när det är slut med hans Folklore Center då är det också slut med Izzy Young. Han bor på slutet på ett demensboende och dör också där. Musikervänner kommer och spelar och sjunger för honom. Och Philomène och hennes mamma är hos honom till slutet.

Det här är en imponerande debut. Philomène Grandin har skrivit en drabbande bok. Hon ser på Izzy och sitt liv med honom med en klarsynt värme.  Det är en berättelse som väcker starka känslor hos oss läsare. Jag blev djupt gripen av den här fina boken.

BO BORG


Bok: Glöm allt men inte mig
Författare: Philomène Grandin
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0-018569-5

Philomène Grandin
Född: 1974
Sysselsättning: Skådespelare, programledare, författare. Har tidigare skrivit en pjäs och manus till tv.
Familj: Dotter till Izzy Young. Sambo med artisten Lars Demian, två barn.
Glöm allt men inte mig är hennes debutbok

Izzy Young, 1928 – 2019
Startade Folklore centrum i New York 1957 och drev det till 1973 då han flyttade till Stockholm.
Öppnade Folklore Centrum i Stockholm 1973. Där kom Nordens största bibliotek om amerikansk folkmusik att finnas. Han startade och drev Folklore Centrum informationsblad och tidning. Han arrangerade också konserter i centrets lokaler.
Han hade stor betydelse för den unge (då oupptäckte) Bob Dylan. Bland annat anordnade han dennes första stora konsert i Carnegie Hall 1961, året innan hans första skiva kom ut.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s