En visuell söndagspromenad i Göteborg

En liten konstrunda söndagen den 21/2 2021.
På väg in mot Haga möttes vi av spåren av någon som hade ansett att det helt plötsligt inte bara hade blivit flera plusgrader. Det hade blivit barfotaväder!

Jag anser fortfarande att Sintras nya skylt är ett typografiskt missfoster. Glömmer aldrig första gången jag såg den, på avstånd och tänkte har de slagit igen. Har det blivit ett växlingskontor, en spelbutik eller…
Men deras skyltfönsterutställningar är ett trevligt initiativ, så nu finns det alltid något att se på; även en stängd söndag.

Plusväder och inget otrevligt nedfallande från ovan hade lockat ut många till Haga. Uteserveringarna lockade lagom många till ett snack över en latte, eller hänger man numera?

Hos Galleri PS i Haga stod stolen utställd, lika med öppet. Galleristen själv satt lite ovant direkt i första rummet eftersom nästa rum nu var mörklagt för en videoinstallation. Mera om Carolina Jonssons utställning finns här..

Ute igen och nu på väg mot Kastellgatan så får jag syn på något nytt mot något gammalt. Lite längre fram i utkanten av Haga blir jag som vanligt lika glad över några träd som har fått vara kvar, som handikappade men levande. Vän av ordning tillsammans med en prydlig parkförvaltning hade städat bort dem. Men jag tror att de har sett ut så här ganska länge. Troligtvis t.o.m. före man började spara nedfallna träd, som insektsbostäder, i Slottskogen.

Vidare uppför backen i motljus med siktet inställt på Galleri Box …

Men det såg helstängt och tomt ut, tror t.o.m. skylten var borta.

Så vidare mot Galleri Uddenberg, som har fått sin Pål Svenssonskulptur återuppsatt.
Här med en mobilare tillfällig granne i förgrunden.

Uddenberg visade utställningen Vid Havet av Greta Sandahl. Galleristen bekräftade min misstanke om att min söndag var mycket mera pandemisäker än lördagen innan då flera nya utställningar öppnade på Kastellgatan. Då hade nästan hela gatan varit full av köer utanför dörrarna.

Vidare på gatan mot Galleri 54. Här möttes jag av en skylt i dörren, som var svår att uppfylla. Nersläckt i galleriet och med solsken ute såg man inte mycket av vad som fanns innanför glaset.

Men bara några meter därifrån var det öppet hos Göteborgs Konstförening. Och utan trängsel; pandemisäkert och fotovänligt.

Lennart Berggren i Stora Galleriet

Ingegerd Hyltén-Cavallius i Lilla Galleriet

Lite längre bort på Kastellgatan ligger Galleri Aveny. Där såg jag i fönstret ett par bekanta. Gick in och sa hej till utställaren Birgitta Wikström och en annan känd profil i den göteborgska konsten, Lisbet Ahnoff.

Om Birgittas utställning kan ni läsa mera här.

En annan utställning som slutar redan den 27/2 är Ellisif Hals hos Galleri Hammarén. De som kan sitt göteborgska konstliv ser direkt att jag fuskar nu när jag lägger in detta på söndagspromenaden. För ni vet att Hammarén har stängt på söndagar. Ja, jag var där en annan dag i veckan.

På väg hem denna söndag så fick jag syn på ett annat landmärke som fick mig att tänka på de tidigare träden. Tänkte först skall de aldrig ordna till det och sedan att de kanske har försökt och till slut gett upp eftersom den nog snart ser likadan ut igen. Den fungerar nog bättre nu när den är ett varningstecken för backande större fordon.
Den står vid en garageinfart.

Foto & text: Rune Lindström


Galleri PS
Carolina Jonsson Mellanakt
20.2 – 7.3 2021
Galleri Uddenberg
Greta Sandahl Vid havet
20.2 – 7.3 2021
Göteborgs Konstförening
Lennart Berggren i Stora Galleriet
Ingegerd Hyltén-Cavallius i Lilla Galleriet
20.2 – 14.3 2021
Galleri Hammarén
Ellisif Hals
6.2 – 27.2 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s