
Vi är nu alla uppmanade till social distansering, vilket är fel ordval. Fysisk distansering är mera rätt. Socialt kan vi umgås på andra sätt. Nätet eller mobilen smittar inte, om du inte lånar ut luren eller på andra sätt utsätter den för droppsmitta.
Många är nu i partiell husarrest. Kan bli lite tråkigt efter en tid. Vad göra?
Här skall ni efter hand få några förslag.
Det var länge sedan vi uppdaterade den här sidan. Och så här ett drygt år efter utbrottet så hade vi väl alla trott att vi skulle vara på väg ut ur pandemin. Men nu ökar smittspridningen igen. Vinter och mutationer? Vi är slarvigare? Fysisk distansering är nu viktigare än någonsin och sker bäst genom att stanna hemma. Därför är det dags att börja fylla på den här sidan.
Så får vi se om sommar och vaccinering kan hjälpa. Pessimisten/realisten tror att vi får hålla i oss och hålla ut året ut.
GÖTEBORGSOPERAN
Äntligen dags för ”Siegfried”
digital sändning av Wagners opera helgen 26-28 mars 2021

Siegfried sänds under helgen 26-28 mars på gofilm.se, publiken kan se en akt per dag eller alla tre från och med söndagen, fram till onsdag 31 mars.

Här finns en hel del – riksteatern.se/play

No. 15

I väntan på att GöteborgsOperan åter kan öppna för publik ges operakonserten ”Till glädjen”. Konserten kan ses från lördagen den 29 augusti och två veckor framåt, digitalt och utan kostnad.
Den här höstsäsongen liknar ingen annan. I väntan på att vi åter kan välkomna publik in i huset, sänds en digital operakonsert.Till glädjen är en konsert fylld av sång, musik och stark längtan. Konserten framförs av elva av våra operasolister tillsammans med GöteborgsOperans kör och orkester under ledning av Henrik Schaefer. Konserten avslutas hoppfullt i glädjens tecken med Beethovens An die Freude – Till glädjen.
När och var:
Konserten kan ses på gofilm.se med start lördag den 29/8 kl 12.30. Kan ses till om med den 12/9.
Medverkande:
Dirigent: Henrik Schaefer
Solister: Ida Falk Winland, Mia Karlsson, Carolina Sandgren, Ann-Kristin Jones, Katarina Karnéus, Tomas Lind, Daniel Ralphsson, Mattias Ermedahl, Mats Persson, Mats Almgren, Anders Lorentzson
GöteborgsOperans Kör
GöteborgsOperans Orkester
Bland annat ges stycken ur:
Nabucco, Don Carlos, La traviata (Verdi), Norma (Bellini), Don Giovanni (Mozart), Barberaren i Sevilla (Rossini), Regementets dotter (Donizetti), Hoffmans äventyr (Offenbach), Tosca (Puccini) samt An die Freude ur Symfoni nr 9 (Beethoven)
No 14

I GöteborgsOperans egen Jenny Lind-kalender sjunger fem framstående sopraner arior och sånger ur Jenny Linds repertoar. De samtalar också med dramaturgen Göran Gademan om Sveriges kanske största megastjärna någonsin, som skulle ha fyllt 200 år i år. Dessutom medverkar Jenny Lind-forskaren Ingela Tägil – aktuell med biografin Näktergalen.
Från och med onsdag den 20 maj, sänder GöteborgsOperan en egen Jenny Lind-kalender i tolv dagliga avsnitt. Sjunger gör sopranerna Kerstin Avemo, Ida Falk Winland, Mia Karlsson, Magdalena Risberg och Anna Forsebo. Pianister är Rut Pergament, Anders Ottosson och Joakim Kallhed.
Ett avsnitt om dagen, 20–31 maj. Totalt tolv avsnitt. Avsnitten släpps kl. 15:00 dagligen och kan ses fram till och med den 14 juni.
No 13

Folkkära och färgstarka Ulrica Hydman Vallien är för många mest känd som glasformgivare. Men hon var en allkonstnär vars penna och penslar alltid var i rörelse. Utställningen ”En paradisattack” visar hur liv och konst var ett för henne, och hur energin och glädjen också bär på ett mörker.
I coronatider är det inte alla som kan eller vågar besöka en konsthall. Men Liljevalchs ger en möjlighet att ändå se sommarutställningen. Staffan Bengtsson vandrar runt under uppbyggnaden av utställningen och berättar om Ulrica Hydman Vallien och om sina favoritverk. Se Filmen!
No 12×4
Skövde Kulturhus har under några kvällar live streamat konserter från Stadsteaterns scen. För er som missat detta, hav förtröstan de finns kvar. Ni kan fortfarande se dem.
No 11
The Last Fish

The Last Fish var en banbrytande samproduktion inom Scenkonst Öst, mellan Östgötateatern och Norrköpings Symfoniorkester. Föreställningen innehöll cirkus, musik, magi – och en robot. Arbetet med roboten skapade nya möjligheter för cirkuskonsten och väckte stor uppmärksamhet.
Intresse kom även från Arbetsmiljöverket, som under pågående spelperiod i Linköping hösten 2019 beslutade att stoppa robotanvändningen. Föreställningen arbetades snabbt om och gavs därefter i Linköping och Norrköping i en ny – robotlös – version.
Filmen är inspelad under en publik föreställning på Stora teatern i Linköping, innan Arbetsmiljöverket stoppade robotanvändningen. Beslutet har överklagats av teatern, men ärendet har ännu inte tagits upp i rätten.
Länk till sidan där filmen finns att se
No10


No 09


No 08
No 07


No 05

Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna utökar sin digitala satsning
Den publika verksamheten i Konserthuset är inställd på grund av coronaviruset, men samtidigt utökas satsningen på det digitala utbudet. I april väntar en rad nyheter; från webbsända soppkonserter och tematiska Play-program till livesändningar med Kungliga Filharmonikerna.
KonserthusetPlay – Konserthusets filmkanal
No 04

Här finns mera digitalt ur konstmuseet
No 03

Gävle Symfoniorkester streamar kammarmusik
Efter en succéartad turné i England och Skottland var Gävle Symfoniorkester i toppform och såg fram mot den avslutande delen av vårsäsongen i Gävle Konserthus. Men med anledning av Coronaviruset så har i princip alla vårens konserter i konserthuset antingen flyttats eller ställts in.
Så, istället kommer mindre ensembler ur Gävlesymfonikerna att spela kammarmusik som live-streamas till alla som vill se och höra.
Gävle Symfoniorkester kommer att bjuda på streamad kammarmusik på torsdagar kl. 18.00, utom under påskveckan då konserten blir på onsdag istället för på skärtorsdag.
För att se den streamade konserten går du till Gävle Symfoniorkesters eller Gävle Konserthus hemsidor eller Facebooksidor.
Du ser konserten på:
www.gavlesymfoniorkester.se
www.facebook.com/gavlesymfoniorkester/
www.gavlekonserthus.se
www.facebook.com/gavlekonserthus/
No 02
Digital resa till Tyskland

Helgens resor avbryts, middagar och fester skjutas upp och möten digitaliseras. Kan det vara läge för en digital resa nu?
Här bjuds vi på en digital resa till Tyskland!
Frankfurt, München, Berlin eller Stuttgart; en smak av vad museer och konserthus erbjuder. Dröm om ditt nästa besök i Tyskland.
Konst i Frankfurt – #StaydelAtHome
Städel-museet i Frankfurter är en pionjär när det gäller digitalisering inom kultur- och museivärlden. Museets konstsamling innehåller verk från mer än 700 års europeisk konst och kan upplevas inte bara på museet utan även online.
Konst från renässansen till modern tid och samtida konst.
Testa ”digitorials” – där du kan lära dig mera om utställningarna eller få en introduktion till konsthistorien. Pröva tidsmaskinen som låter dig gå tillbaka till museet på 1900-talet.
Lyssna på Städel’s podcast ” Finding Van Gogh ” som berättar historien om den legendariska bilden ”Porträtt av Dr. Gachet” som på mystiskt sätt försvann för mer än 30 år sedan.
Vetenskap och teknik i München
En rundtur genom Deutsches Museum i München ? Genom Google Arts & Culture kan du besöka ett antal av världens mest kända museer och utställningar från din soffa. Tyska museet i München är ett av världens största och presenterar teknisk och vetenskaplig utveckling och framgångsrik social förändring.

Opera i Stuttgart
På Stuttgart Opera hemsida kan du se inspelningar av aktuella föreställningar.
No 01
Se familjeföreställningen Nötknäpparen och hur den blev verklighet. Den spelas varje jul på Lorensbergsteatern sedan 2018 för att ge Svenska Balettskolans elever scenisk erfarenhet.

Svenska Balettskolan i Göteborg är en grundskola med förberedande dansarutbildning där eleverna får dansa varje dag. I utbildningen ingår scenisk träning. En av de större satsningar som gjorts är skolans egen uppsättning av baletten Nötknäpparen.
I julas sändes Nötknäpparen vid två tillfällen i SVT. För alla som missade detta kan föreställningen ses fram till midsommar, världen över på
SVT Play: https://www.svtplay.se/video/24752146/notknapparen-i-goteborg
För de som sedan blir nyfikna på hur det går till bakom kulisserna finns dokumentären Vägen till Nötknäpparen på Youtube, där man får följa vägen fram tills ridån går upp.

På Svenska Balettskolans hemsida och Youtube-kanal kan man sedan lära mer och se fler filmer där eleverna berättar om hur det är att gå i en grundskola med elitutbildning i dans.