Gallerirunda i Göteborg den 13 mars 2021

Vi  – kameran och jag, började hos Galleri Hammarén som visar ett i konstkretsar välkänt namn – Fredrik Wretman. Och med sådana föräldrar så är det kanske inte så konstigt att även han har blivit känd. De få som inte vet vilka det var får googla.
Pontus Hammarén och en besökare hade en diskussion om antika skulpturer och kroppsdelar. Själv associerade jag till votivgåvor.
Ni kan även läsa en bokrecension av Bo Borg om Fredrik Wretman, I C 3 D.


Efter det gick promenaden mot Haga för ett besök hos Galleri PS. Utställare Richard Johansson & Filippa de Vos. Richard visar målningar och skulpturer. Filippa broderi. Numera tror jag att det bara kallas för broderi eller på nutida konstsvenska brodery. För inte så länge sedan minns jag att man talade om fritt broderi ungefär som man ännu tidigare talade om frihandsteckning.
Ni som hajar till vid namnet; har rätt. Det är samma Filippa som har jobbat i Skövde kulturhus.

Det var denna dag som utställningen öppnade, vet inte om det fortfarande kallas för vernissage i dessa pandemitider. En sak är säker, man ser konsten bättre. Galleri PS har inte så många kvm, så där blev det ofta mera ryggar än konst en vernissagedag. En annan sak, det är inte storleken på galleriet eller verken om det är bra konst eller…

Numera är det en lounge utanför på trottoaren/gatan med utställare, gallerist och besökare på väg in och ut. Se på bilderna att det är väl förberett. Över ett fönster!


På vägen upp och mot Kastellgatan så var solen på väg ner och fick det att glimma bakom grenverket; kronan på Skansen Kronan.

På Kastellgatan öppnade flera gallerier nya utställningar denna dag. Min första anhalt blev hos Galleri Uddenberg.
Thomas Willard visar målningar och Gunnar Larsson keramisk skulptur.

Tursamt nog så är det inte så många steg till nästa nyöppnade utställning, för nu börjar det kännas att jag har gått en bra bit  – med mina mått mätt. Utställare hos Galleri Aveny är en gammal bekant, Kjellåke Gerinder, som jag tidigare mest har sett grafik och måleri av. Nu visar han enbart teckningar i kvadratiskt format. Förstår att han som grafiker lockas av grafitens förmåga att återge den totala gråskalan från vitt till svart.

Även här var det så att en stor del av det pandemistyrda sociala livet skedde utanför på trottoaren. Inklusive blomster till utställaren.

Foto & text: Rune Lindström


Fredrik Wretman
Galleri Hammarén
6 – 27 mars 2021
Richard Johansson & Filippa de Vos
Galleri PS
13 – 28 mars 2021
Thomas Willard & Gunnar Larsson
Galleri Uddenberg
13  – 28 mars 2021
Kjellåke Gerinder
Galleri Aveny
13  – 28 mars 2021


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s