Martin Hansson – Västergötlands Museum, Skara

Utställningen Anpassat liv på Västergötlands Museum är den i särklass största och bästa separatutställning Martin Hansson gjort. Han sparar verkligen ingen möda för att visa kvalitén och bredden i sin skapande verksamhet. Och det blir ett helt igenom övertygande och i många stycken imponerade värv han visar upp. Den stora salen i museet är fullproppad med skulpturer av skilda slag och i olika material.

Martin Hanssons arbeten tar alltid sitt avstamp i gediget och kompromisslöst hantverk.  Han är ingen fundamentalistkeramiker eller materialromantiker. Han använder de material och tekniker som han tycker ger det bästa uttrycket. Det kan vara porslinslera, brons, trä eller armeringsjärn till exempel. Varje material har sin för- och nackdelar, så varför begränsa sig till bara ett som så många skulptörer gör? Inget är vaken bättre eller sämre än något annat. Och ingenting tycks omöjligt att göra något bra med för Martin Hansson. Konst är att kunna menar han. Och han kan! Och han gör.

Utställningen inleds med en monter som kallas Bläckfiskar. Här möts vi direkt av Martin Hanssons historiska intresse och hans gedigna kunskaper om naturen. Han visar en rad skulpturer med bläckfiskar som motiv. Några sägs visa hur de kan ha sett ut för 400 miljoner år sedan. Och några är från vår tid. De flesta är gjorda i stengods. Man kan se rikedomen på former som olika livsbetingelser gett. Och så i vår tid har plasten trängt in och saboterar deras miljö. En har en halv petflaska om stjärten. Jag ryser och tycker det strider mot allt naturligt och den rätt djuren har att slippa vår plastskit. Med konstögonen ser jag också en monter full av spännande skulpturala former. Det här blir en bra öppning på en utställning på temat Anpassat liv anslaget.

Sen ser man ut över myllrade liv på ett jättepodium som täcker stora delar av den stora salens golv. Och vad allt finns inte där? Det nästan överväldigande att se alla de välgjorda skulpturerna. De flesta är gjorda i stengods och några i brons. Han gjuter dem själv. De visar på en sån självklar kännedom om och känsla för olika djur. De är fångade på kornet mitt i steget eller flykten. Skulpturerna visar ett speciellt uttryck som karaktäriserar var och en. Ofta med en fast form som innehåller energi och förmedlar rörelse. Här finns allt från lyckliga flodhästar, via stridslystna sjölejon till en tamhöna i galet enbent språng. Alla skildras med samma nyfikna respekt för respektive arts särart.

På den här utställningen kan vi se många exempel på naturens mångfald, variation och många gånger nästa ofattbara anpassningsförmåga. Högintressant och lärorikt. Till det den estetiska upplevelsen. Man går från det ena verket till det andra förundrad över livets uppfinningsrikedom att hitta lösningar, och lika mycket över konstnären Martin Hanssons förmåga att kunna gestalta dem. Hans engagemang för alla former som livet tar sig är inte att ta miste på.

Man slås, ja snarare överväldigas, av vilken skicklig och uppfinningsrik konstnär Martin Hansson är. Och att han är en hantverkare som kan sina olika material utan och innan. Han vet vad han vill uttrycka av djurens former och åtbörder.  Det skulle räcka för många. Men Martin Hansson har dessutom en vision som adderar betydelselager. Han kompromissar inte med att hans djurporträtt alltid ska ha den goda skulpturens kännetecken. Att uttrycket ska vara en legering av form och innehåll. Som god skulptör skapar han intresseväckande formspel som inte har någon frånsida. Han fångar djuren på kornet i en pose, eller en rörelse som får betraktaren att nyfiket skärpa sina sinnen. Hans skulpturer uppehåller sig särskilt vid hur evolutionen specialdesignat djuren till att fungera optimalt i sin miljö och hur den är bestämmande för hur de ser ut och för sig. Det kan handla om hur munnen anpassats till vad som finns att äta eller hur underhudsfettet bygger skyddslager och runda former för dem som ska leva i kylan. Vi människor förändrar naturen efter våra behov och önskemål utan att ta hänsyn till annat levandes behov. I naturen anpassar sig djur, och för den del även växter, till sina livsbetingelser.

På en fondvägg finns massor av arktiska fåglar. Där flyger en flock alkekungar. Vilken effektfull hängning! Och på podier står ett gäng dvärgpigviner. Var och en tydlig i sin art, men fångade i olika uttryck. En massiv upplevelse av mångfald inom givna ramar.

Förutom djurporträtten finns också skulpturer av andra slag. Han har byggt upp en hel gammal stad med autentiska och påhittade byggnader. Ett fascinerande bygge i rakubränd lera. Det är ett myller av hus med stark karaktär och bärare av berättelser om andra tider. Som ett eget verk finns Martin Hanssons väl underbyggda bild i rakubränt stengods av Husaby år 1000 som några av dess byggnader kan tänkas.

Och på ett podium ligger hans bild i brons av tolvhundratalsborgen Gälakvist en försvarsanläggning som låg utanför Skara.

En helt annorlunda skulptur är gjord som om överflödssamhällets sopor tränger in i spindlars kroppar. Lika fult och oorganiskt som miljöförstöringen det vill sätta fokus på och protestera emot.

Utställningen presenterar också verk av helt annat slag som de båtar av noaksarktyp som finns under rubriken På Väg. Här har han jobbat i trä.

På den här utställningen visar Martin Hansson i rikt mått både djupet och bredden i sitt konstnärskap. Det blir en imponerande manifestation för djuren, hantverket och konsten!

Bo Borg
Foto: Bo Borg

Västergötlands Museum, Skara
Anpassat liv
Martin Hansson – skulptur
Utställningen hade Coronaanpassad vernissage den 24 april och pågår till och med 17 oktober 2021
Utställningen är stängd för närvarande, men öppnar direkt när coronarestriktionerna så medger. Håll ögonen öppna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s