Konstnärer kring Kinnekulle på Läckö Slott

Det är många trappor upp till Musiksalen på Läckö slott. Men i år går jag med lätta steg när jag är på väg mot konstutställningen. Där visas en utställning med konstnärsgruppen Konstnärer kring Kinnekulle. De nio konstnärerna John Jompa Ahlgren, Edna Cers, Ingegerd Granberg, Martin Hansson, Wanja Nones Håkansson (1923–2014), Chennet Juhlin, Lars-Erik Ström (1929–2018), Jan-Erik Svensson och Eva Ström Svensson, som ingick i gruppen var alla bosatta kring Kinnekulle.

Det finns dom som menar att det var den här gruppen som satte Götene på konstkartan. Under ett aktivt 1990-tal ställde de ut på olika platser i landet och deras konst tog väl emot var de kom. De gjorde också var sitt verk till sessionssalen i Götene Kommunhus. Här hade man ett gemensamt tema att arbeta kring. Men var och en gjorde sitt och det har blivit en nu charmig blandning av hur olika konsten i Götene kunde se ut kring millennieskiftet.

Gruppen upphörde när det nya milleniet kom. Nu har den fått en revival genom att boken Konstnärer kring Kinnekulle kom 2020 på initiativ av Skövde konstförening och deras eldsjäl Jan Gustafsson. De samlade konstföreningarna i Götene, Lidköping och Skövde till en gemensam kraftansträngning för att möjliggöra bokprojetet.

Boksläppet skedde med stor publik på Skövde Konstmuseum. I samband med boksläppet gjordes utställningar med gruppen på Galleri Lucifer och Kollängens tingshus. Det var fina utställningar som sågs av många, men som naturligtvis skulle ha setts av många fler om inte coronaskiten lagt sina gemena krokben.

Boken skulle ha släppts i samband med en utställning på Läckö slott förra sommaren. Men coronasabotage även där. Så utställningen fick flyttas till i år. Men nu är den äntligen här och visas i Musiksalen på Läckö slott 12 juni – 29 augusti 2021 som en av slottets sommarutställningar. Det blir ett sätt för en stor publik att se gruppens reunion.

Som naturaliserad skaraborgare har jag sett många utställningar med de flesta av de enskilda konstnärerna. Men den här utställningen på Läckö slott är gjord så att alla liksom växer ett snäpp. Den stiliga salen är inte så stor för så många utställare. Men genom att utnyttja Musiksalens stora takhöjd har man gjort en rik och spännande presentation. Det är som i bra grupper att blandningen gör de ingående komponenterna bättre. Men som vanligt för den här gruppen blir det inte en samstämd kör utan nio solosångare som sjunger samtidigt, för att ta en sliten men adekvat metafor.

Det har varit uttalat från gruppens sida att de var en utställningsgrupp. De hade inget gemensamt program eller någon samlad konstsyn. Det var viljan att få göra grupputställningar som höll dem samman.

Det här är en utställning som är väl värd ett besök. För dig som blir mer intresserad rekommenderas boken Konstnärer Kring Kinnekulle av Bo Borg och formgivning av Nicolas Krizan.

Den säljs till bra pris under utställningen på Läckö slott. Köp den eller låna den på biblioteket. Den är fylld av lokal kultur -och konsthistoria. Och förstås liksom utställningen framför allt av massor av bra lokalproducerad konst.

Här kan du läsa mer om boken och utställningen hos Galleri Lucifer i Skövde.

Här på boborg.se kan du också läsa om flera av konstnärerna i gruppen. Gå till sökrutan högst upp på sidan och skriv in namnet på den du vill läsa om.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Läckö Slott, Musiksalen
Konstnärer kring Kinnekulle
Sommarutställning 12 juni – 29 augusti 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s