Tidstypiska kök & bad 1880 – 2000

Kan en bok skriven av två arkitekter och en civilingenjör om standard- och stilutvecklingen i svenska bostäder vara en bladvändare? Alla gånger. I alla fall gäller det boken Tidstypiska kök & bad 1880 – 2000. Det här är populärvetenskap när den är som bäst. Väldokumenterad, saklig, pedagogiskt framställt och intresseväckande.

Uppslag ur boken, 1880 – 1900, foto Bo Borg

Det handlar om tiden när Fattigsverige förvandlades till ett land med allt bättre välfärd för breda grupper. Och vilket genomslag det fick på lägenhetsstandard och bostädernas utseende och utformning under periodens olika decennier. Här får det vi ibland kallar tidsandan konkreta uttryck i kakel, skåpluckor, och badkar.

1920 – tal

Varje avsnitt behandlar ett decennium. Upplägget är standardiserat på ett bra sätt.  Varje avdelning inleds med en tecknad sida med hur typiska hus från tiden ser ut. Och så en kortkort karaktäristik av det viktigaste som hände i samhället i stort den perioden. Så tidstypiska planlösningar. De följs av beskrivningar av tidstypiska kök och badrum med planer och ett fint och mycket upplysande bildmaterial. Låter det torrt? Det är det alls inte. Tvärtom. Inte visste jag att jag var intresserad av badrumsutformning och köksplanering. Men var jag det inte tidigare så blev jag det av den här boken.

1940 – tal

Här får läsaren följa många kulturhistoriska spår. Man förstår hur viktigt folkhemstanken och socialdemokratin varit för bostädernas kvalitet och utformning. Man styrde fram dem med subventionerade lån och strikta regler som villkor för dessa. Och besluten byggde på en mix av välfärdsideologi baserad på forskning. Tänk vilken avgörande betydelse t ex Hemmets forskningsinstitut som bildades 1944 hade. De främsta experterna enrollerades för att finna de mest praktiska och rationella lösningarna för köken. Alla arbetsmoment i köket studerades och dessa analyserades i varje minsta del. Det kunde gälla allt från disk, arbetsytor och förvaring. Hemarbetet sågs som ett arbete och köket som en arbetsmiljö. Ungefär samtidigt tog KF:s arkitekter fram ambitiösa och genomarbetade planlösningsförslag till toaletter och badrum.

1960 – tal

Men det har förstås inte bara varit normer och vetenskap som styrt hur köken och badrummen utformats. Närmare vår tid vi kommer desto mer kommer den nya standarden, levnadsvanorna och inte minst modet att påverka utformning och inredning av kök och badrum.

1970 – tal

Boken har ett bra upplägg med skisser, planritningar och bilder. Till det resonerande bakgrundsfakta. Rolig läsning och mycket pedagogiskt är de fiktiva berättelser som Gustav Bergström skrivit. Där får vi möta tidstypiska människor med många intressanta tidsmarkörer som gör fakta levande.

Bildmaterialet är suveränt. Och det blir spännande att få göra återbesök med bakgrundsfakta i sådana kök och badrum man lagat mat och hållit sig ren i. Och kunna följa utvecklingen med kunskaper om historien. De här berättelserna berör många människor.

Författarna arkitekterna Laila Reppen och Cecilia Björk samt civilingenjören och byggnadsvårdaren Gustav Bergström. 

Jag vill verkligen lovorda den här boken. På mitt exemplar sitter en klisterlapp med en symbol för att den är Årets bok 2020. Så sant som det är sagt. Hatten av till författarna. Att göra planskisser till lustläsning klarar bara de riktigt skickliga.

BO BORG

Provläs några sidor ur boken


Bok: Tidstypiska kök & bad 1880 – 2000.
Författare: Cecilia Björk, Gustav Bergström, Laila Reppen
Foto: Laila Reppen
Förlag: Svensk Byggtjänst¨
ISBN: 978-7917-037-0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s