Cult of Food gästade Luftslottet

Suveränt det där med det Liverödska Luftslottet. Luftslottet och Folkets Hus i Lidköping är dom som lyfter kulturarrangemangen till nya nivåer i våra krokar. Flit och kreativitet är en svårslagen kombination. Och det där med färre interna sammanträden och i stället fullt fokus på intressanta och okonventionella utåtriktade aktiviteter gillar jag skarpt.

Fredagen den 18 juni var det dags att bli överraskad igen. På Luftslottet vet man att slentrian är kulturens dödgrävare och gör sina arrangemang därefter.

Man hade ett gästspelande samarbete i form av gruppen Cult of Food. Kocken Fredj Ammar från Malmö har tillsammans med Jonas Liveröd gjort samarbeten under namnet Cult of Food. Bland mycket annat har de tillsammans gjort en fjorton rätters skulptural middag till konstfestivalen Witte De With i Rotterdam och en smörgåstårta föreställande slaget vid Helsingborg för en konstmässa i Köpenhamn. Den där smörgåstårtan var svår att föreställa sig fram tills Jonas Liveröd berättade om den. Han har verkligen talets gåva och han älskar att snacka och missar aldrig ett tillfälle att göra det. Den här kvällen var de assisterade av Johanna Burevik. Ett kulinariskt och konstnärligt dreamteam som visade det sig. Det här gav mersmak.

Veckan innan hade Jonas Liverod byggt en hiskelig hängande; ja vad var det egentligen. En piedestal för maten. Eller ett byggnadsskelett att komplettera med maträtter. Eller…

Alltnog. Där hängde detta röda beläte (det känns som fel ord, men i brist på bättre) och vred sig av värme och vinddrag och kråmade sig behagsjukt. Fult, men fint som snus. Och det fylldes sen av små delikatesser ”baserade på Wunderkammarens samling.”

Jonas Liveröd med en andäktig del av publiken i Wunderkammaren

Först fick vi göra oss förtjänta av maten genom att gå upp under taket och titta på delar av Wunderkammarens samling. Givetvis med alla de mest möjliga och omöjliga beskrivningar, bakgrundshistorier och samlarens förklaringar. Jonas Liveröd älskar samla på allt som är udda och ju uddare desto mer verkar han gilla det. Man kan se det som en galen samling av med förlov sagt kuriös kuriosa. Man, åtminstone inte jag, blir inte klokare av den galna samlingen. Men det är samlat med största engagemang och sådant smittar.

Nu var det dags för mat. Och inte vilken mat som helst. Den var vacker och konstfullt tillagad och anordnad. Det avåts på takspån. Och gott var det, lita på det. De flesta rätterna var nya för mig. En äggosträtt så ilsket illgrön att jag knappt vågade smaka. Det visade sig vara en veritabel delikatess. Och det var den vackert anordnade tångkaviaren också. Och den citronmättade vattenmelonen med. Allt var läckert i smak, färg och utseende. Det var gratis! Men det finns som bekant inga fria luncher så det kostade ett föredrag till, det andra för kvällen av den outtröttlige Jonas Liveröd. Det handlade om samlingarnas och kuriosakabinettens ”vindlande” historia. De samlare och samlingar det handlar om görs med en lika kärleksfull som kaxig attityd som kunde sammanfattas med Thåströms ord: ”Det är ni som e dom konstiga det är jag som e normal”. Perspektivet är allt.

Kvällens värd Jonas Liveröd på trappan tar emot tack och glada tillrop

Luftslottet kan man lita på. Det här var en annorlunda helkväll i den kloka galenskapens tecken.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Bilden överst: Kockassistent Johanna Burevik, kocken Fredj Ammar och en kulturkonsumerande matgäst


Liveröds Wunderkammer kvällen den 18 juni 2021
Cult of Food gästade Luftslottet
Arrangör: Luftslottet
Publik: Så många som fick plats med beaktande av de coronarestriktioner som gällde


Nästa event på LUFTSLOTTET
LÖRDAG 10 JULI 2021 KL. 17.30
En föreläsning på temat ljudsymbolik som beskrives på följande vis: Temat är att vara en expert. Att vägleda genom förvirring.
Göteborgsbaserade Charlott Malmenholt och Elin Engström
Mer om Luftslottet finns på Facebook


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s