Pelle Svanslös – Charlies teater, Skara

Pelle Svanslös är en trofast kompis till morföräldrar, föräldrar, barn och barnbarn. Karaktärerna i berättelserna är 80 år. Men de är klassiker som visserligen är tidsbundna men ändå liksom tidlösa. Budskapet är enkelt. Man ska vara snäll. Men det krävs mod att vara det.

Pelle är med sin avbitna svans avvikande, utan att vilja sticka ut. Han vill vara en av de andra. Men han utsätts för ständigt upprepad mobbning. Inte minst av Elake Måns och hans vapendragare Bill och Bull. Budskapet är enkelt Du ska vara snäll. Humanismen i full ornat. Och i Pelle Svanslös värld vinner snällheten över ondskan som här kallas dumhet. Tänk om det vore så. Vi vet alla hur det är. Men vilket skulle alternativet vara. Så det gäller att som Gösta Knutsson predika snällheten och humanismen även om den långtifrån alltid vinner. Men det gör den alltid i Gösta Knutssons berättelser om Pelle…

Måns, Linus Lindberg, med sina två vapendragare Bull, Gabriel Gren och Bill, Axel Johansson

Charlies Teaters Charlotte Kristensson har gjort pjäsen efter Gösta Knutssons böcker, anpassade till barn i alla åldrar och ur alla generationer.

Charlies teater kan man lita på. Jag vill inte missa något tillfälle att lovorda deras verksamhet, inte minst den för de yngre. Hur gör dom för att få ett stort gäng ungdomar att klockrent dra åt samma håll? Och det behövs inga straffsparkar efteråt. Det här laget har redan vunnit stort när det är slut.

Måns, Linus Lindberg

Det är nåt visst med ungdomsamatörteater. Man märker att det är entusiaster på scen, i varenda roll, stor som liten. Spelglädjen skiner i kapp med solen den här fina eftermiddagen. Och sånt värmer.

När vi gick ut efteråt frågade en orolig mamma, som kanske hade övertygat sin unge telning att gå med, om det var kul. Jättebra, svarade barnet. Det var inte ett dugg långtråkigt. Och det var så sant som det var sagt. Handlingen är väl egentligen inte så dramatisk. Särskilt inte för dagens unga som är van vid action och TVspelshets. Men här kompenseras det fuller väl av närvaron, närheten och närkontakten. Och det fina med en så ung ensemble är att de talar med barnen och inte till dem. Det tilltalet är svårare att få till än att tala om. Men det har den här föreställningen och det är ett stort plus.

Maja Gräddnos, Turid Husrem och Pelle Svanslös, Alvina Ljung

Julia Samuelssons regi tar fram leklust och lekfullhet. Det är mysigt även när det är otäckt. Och barnen i publiken dras med och lever sig in. Jag hör unga kommentera det som händer på scen till sina föräldrar. Det är ett bra tecken på att de är med, att allt funkar och att rätt kontakt etablerats mellan scen och salong och att man gjort klassikern Pelle Svanslös rättvisa. Och att teatern levererar det speciella mervärde som bara den har.

Pjäsen vill få barnen att våga vara snälla. Det går fram på ett bra sätt i den här föreställningen.

Det var småkul och mysigt och barn som vuxna fick en trevlig stund tillsammans med den rara pjäsen och den duktiga ensemblen.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Charlies Teater, Båtsmanhusets gård, Skara
Pelle Svanslös
Regi: Julia Salomonsson
Regiassistent: Emmanuel Blom
Manus: Charlotte Kristensson, fritt efter Gösta Knutsson
På scen: Alvina Ljung, Turid Husrem, Linus Lindberg, Axel Johansson, Gabriel Gren, Elvira Stenberg, Vera Westerberg, Alma Lagerquist, Cornelia Ståhlberg, Hannah Ringblom, Kalle Östlund Hallerhed, Julia Salomonsson
Scenkonstruktion: Emmanuel Blom, John Samuelsson m fl
Koreografi: Matilda Runelid
Ljusdesign: Andreas Ohlsson
Publik: Fullsatt
Pelle Svanslös är en publikfavorit.
Arrangör: Charlies teater i samarbete med Folkuniversitetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s