Blindbock – Esplanadteaterns sommarspel i Närebo

Det blev en kul och småmysig kväll tillsammans med Esplanadteaterns farsexperter på premiären av årets sommarspel betitlat Blindbock. Vart man än såg, såg man leende ansikten och skratten duggade, om inte tätt, så åtminstone inte glest.

Esplanadteaterns sommarspel på Närebo missar man inte gärna. Det hör numera sommaren till för oss på bôgda som gräslöken till matjessillen. Dom spelar farser och lustspel.  Pjäserna har sin speciella dramaturgi. Missförstånden ska stå som spön i backen. Ju mer någon gör upp planer desto mera blir det inte så. Och det är det som är det kuliga.

De här komedierna/farserna/lustspelen har sina standardtyper. En satkäring, en gubbsjuk gubbe, ett arrangerat bröllop som inte blir av. Och nån eller några giriga som vill lura till sig kosingen. Men visheten bedrar alltid snålheten. Ofta har pjäserna ett underifrånperspektiv, så att pigan ser igenom dubbelmoralen och lägger allt till rätta genom att helt enkelt säga som det är, medan överheten faller på sin dubbelmoral, högfärd och titelsjuka. Och så den obligatoriska härvan av lögner som ska döljas med nya osanningar som ska döljas av allt mera absurda och galna påhitt. Ett antal dörrar där folk kommer och går är också obligatoriskt. Sen går det åt pipan för de gnidna lögnarna. Det arrangerade äktenskapet blir inte av och pigan och greven blir kära och får varandra på slutet.

Allt det där är grunden i pjäser som den här. Det är det ingen spoiler att berätta. Det vet man. Ändå, eller är det kanske just därför, går vi dit och skrattar gott.

Alla dom där ingredienserna har alltså årets sommarspel på Närebo. Och på dem kokar de en rolig soppa. Man har inte sett pjäsen förut, men efter fem minuter vet man vartåt det barkar. Fast dom har nya namn känner man igen typerna i handlingen. Det är skönt. Då kan man koppla av och skratta åt alla tokroligheter.

Hatten av för regissören, kämpen och amatörteaterproffset Torsten Kärrbrink. Han har varit med förr och vet hur en sån här slipsten ska dras. Han har fått det här glada gänget att spela fars så det står härliga till.

Rollistan är en parad av roligt gjorda typer. Funkar dom så funkar pjäsen. Och det gör den här.

I huvudrollen som greven som ska gifta sig för att bli av med sina ekonomiska bekymmer. Han spelas av veteranen Johan Rundkvist. Det är tappahakanimponerande att han kan hålla reda på alla repliker och spela upp dem som ett rinnande vatten. Han spelar så man direkt förstår att den här skojaren är ett offer för omständigheter och egentligen har ett hjärta av guld. Och Anna Sjömark är så där glatt och klarsynt gullig som pjäsens hjältinna ska vara

Mats Henrikssons gör sin rollfigur till stoneface på ett övertygande sätt när han får tystnaden att tala i början av pjäsen. Sen exploderar han. Kul med hans skrytsamma typ som är toffelhjälte ibland och är en machodonjuan i andra scener.

Särskilt kul är Lotta Wendin som hans fru. Hon ger dubbelmoralen ett ansikte. Hon har varit med i flera pjäser på Närebo. Hon är alltid bra, men i år är hon bättre. 

Ett annorlunda och kul inslag är att Alexandra Sedström spelar sin roll (och hon har många repliker) på spanska. Och hon gör det med en så temperamentsfull inlevelse att även om man inte förstår språket förstår man.

Resten av gänget är också bra var och en på sitt sätt i sina roller och tillsammans gör de ett typgalleri som ger liv och lust i den med förlov sagt töntiga pjäsen.

I programbladet skriver regissören Torsten Kärrbrink: ”Vi hoppas ni får det lika roligt som vi har haft det!” Jag svarar med att säga till ensemblen: ”Jag hoppas ni har haft det lika roligt som vi hade.”

BO BORG

Foto: Bo Borg


Närebo
Esplanadteaterns sommarspel
Blindbock
Författare: Claude Magnier (1920-1983)
Regi och scenografi: Torsten Kärrbrink
Regiassistent: Alexandra Sedström
Producent: Gabriella Jakobsson
Produktionsassistent: Lollo Bengtsson
Kostym: Helen Teljer
På scen: Johan Rundkvist, Alma Sjömark, Linda Karlsson, Linda Karlsson, Britt-Marie Engström, Alexandra Sedström, Mats Henriksson, Lotta Wendin, Karin Bergman
Premiär den 28 juli (det är den föreställningen som recenseras här)
Publik: Fullsatt enligt gällande restriktioner
Föreställningar: alla fredagar, lördagar, söndagar och onsdagar t.o.m. den 15 augusti 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s