Skallsjö Sommarorkester i Lidköping

Skallsjö Sommarorkester kallar sig för ”Världens o-mossigaste orkester”. Utan att vilja ge sken av att ha den internationella överblicken tycker jag ändå att det ligger mycket i det dom säger. Sällan ser man så många gymnastikskor, sandaler och kortbyxor i klassiska sammanhang som här. Inte för jag bryr mig om vad musiker har på sig, men det här skapar en otvungen stämning och kontakt med fokus på musiken.

Skallsjö sommarorkester består av 21 relativt unga professionella stråkmusiker. De ledds av stämledaren i Kungliga hovkapellet Carl Vallin.

Vi har haft möjligheter att höra dem flera gånger i Lidköping på Dinascenen i Lidköping. Jag har sett dem då och alltid lämnat deras konserter nöjd och upplyft.

I år blev det inget på Dinascenen på grund av coronan. Men Skallsjöarna vet alltid på råd. Så i torsdag hade man delat upp sig i mindre grupper som var gjorde sitt program på fyra platser i Lisch.

Man kunde gå som man ville mellan stationerna. Jag började på Stenportstorget. Där spelade en stråkkvartett med chefen Carl Vallin på förstafiolen. Vi fick höra det finskaste finska ett stycke av Jean Sibelius. Stråkkvartett utomhus?  Det funkade fint. Jag höftar att vi var strax under femtio personer som njöt av den utåtriktade musik som av förlagets getts namnet Voces Intimae.

Det var mörka moln på himlen. Men det stoppar inte Skallsjöarna som spelade i full koncentration under ett tälttak vid väggen. Vi var alla helnöjda utom vädrets makter som satte igång en rejäl regnskur. Men vid Folkets Hus går allt att fixa. Vi gick snabbt in i deras foajé.

Och konserten fortsatte. Sibelius skriver fantastisk musik. Den låter urfinskt utan att blanda in tango, eller bastusvett eller Koskenkorva. Men det har den där omisskännliga kärva hakkapeliittakänslan, som många ser som den finska nationalkaraktären. Som en intim smekning av grova händer. Det märktes att Sommarorkesterkvartetten gillade den här musiken. Och det gjorde vi också i deras tappning.

Det framträdande som skulle ha flutit bort i regnet på Nya Stadens Torg flyttades rådigt in i biblioteket. Där fick vi höra kvartettmusik av Mozart fint framförd och tolkad. Det gillade jag skarpt. Sen kom några schlagers av t ex Abba och Edit Piaf i stråkkvartettarrangemang. Det gillade jag inte så skarpt. Detta trots att arrangemangen och spelet var bra. När jag går på klassisk konsert och annars med för den delen slipper jag gärna Abba.

Programmet som var tänkt för Solbryggorna flyttades in i kyrkan. Det missade jag delvis tyvärr.

Men jag hörde och greps starkt av det stycke av den ryske tonsättaren Reinhold Glière (1875–1956) som en oktett ur orkestern spelade. Trots att det var första gången jag hörde det här stycket fångades jag helt av det. Vilken musik och vilket spel. Här fanns allt, redigt romantiska klanger, tyngd, tryck och mera hetsig dramatik.

Skallsjö Sommarorkester kom sågs och segrade än en gång. Konserten anordnades av Lidköpings eminenta och alltid alerta Konsertförening. Och som om inte det räckte att musiken och musikerna var utmärkta. Det var gratis också!

Till slut ett citat från Skallsjö Sommarorkesters hemsida som sammanfattar:   ”Skallsjöarna vill skapa möten med musiken under avslappnade former. För dom gäller kortbyxor och sandaler snarare än frack och lackskor. Det ger en välkomnande stämning åt deras konserter. När utanverket inte blir så viktigt får musiken den huvudroll den ska ha.” Citatet är av en Bo Borg, Lidköping.

Så sant som det är sagt!

BO BORG
Foto: Bo Borg


Olika platser i Lidköping på eftermiddagen den 29 juli 2021
Skallsjö Sommarorkester uppdelad i kvartetter och oktett.
Musik av bl a: Jean Sibelius, Mozart och Reinhold Gliére
Arrangörer: Lidköpings konsertförening, Svenska Kyrkan, Lidköpings Folkets Hus och Lidköpings kommun


Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s