Lucha Libre-Ladan,Luftslottet, Liverödland

Om Luftslottet på Liverödland är en enmanskulturinstitution är det en föredömlig kulturinstitution, som många av dom tätbefolkade har mycket att lära av. Här finns verkligen ett vinnarkoncept. Alltid nåt nytt, nåt annorlunda och därför intressant, och kul.

Jag ska ärligt erkänna min okunnighet och medge att jag inte visste vad Lucha Libre var innan jag fick inbjudan från Liverödland. Klart jag blev nyfiken av den teaser som kom i eposten. Men efter besöket i lördags kväll vet jag litet mer om både mexikansk folklig kultur, den mexikanska varianten av wrestling. Besöket har givit mersmak.

Den här gången utspelades föreställningarna i en kombination av inom- och utomhus i den lada som införskaffats och som utökar Liverödlands arenor för olika aktiviteter. Bara en sån sak!

Vem mer än Jonas Liveröd skulle komma på idéen att kombinera en exotisk variant av wrestling med modern experimentell musik. En energigivande kombination skulle det visa sig.

Kvällen började alltså med omrörande och öronspetsande musik av en trio under namnet Jaba the Baba Ganouusch. Sättningen var trummor, elbas och elektriska apparater. De improviserade fram ett stycke som kallas Mental Herbal. Det var en stundtals hetsig ljudmatta som ville vara olik. Här fanns, åtminstone för mig, oidentifierbara ljud kombinerade med bland annat tandhackande och sampling. Det hölls samman av ett stadigt basgung. Ett lyckligt ögonblick tyckte jag mig höra antydan till basgången från en Jimi Hendrixlåt glimma fram ur ljudbröten. En ny upplevelse med överraskande uttryck. Den här musiken byggde upp stämning i ladan och förväntan inför vad som komma skulle.

Efter en påa av Jonas Liveröd, som också var domare i den kommande matchen, kom så kvällens luchadores, alltså våra wrestlingkombattanter. De kom ur Göteborg Wrestling och heter en sån här kväll när de kör mexikansk wrestling Rudo del Mal & Plata Machina Pequeña, de heter Steinbolt och El Vecino när de kör vanlig wrestling (det gjorde de inte här).  El Rudo var den store onde och Plata var den lille gode, för det ska alltid finnas en av varje.

Lucha Libre är alltså den mexikanska varianten av wrestling. Den här kvällen hade brottarna masker som är vanligt i Mexiko. Den här wrestlingsvarianten utmärks av snabba rörelser och spektakulära grepp och angrepp. Allt är en koreografi som ser ut att vara på liv och död. Men det är en ovanligt lyckosam mix av såpopera och kampsport. Att det är uppgjort på förhand vem som ska vinna glömmer man snabbt för man dras direkt in i dramatiken och den allt uppslukande kampen. Det som gjorde upplevelsen särskilt påfallande var förstås att Liveröd hade byggt en ring mitt i sin nyinförskaffade lada. Där kunde vi sitta vid ringside och följa kampen på armlängds avstånd. Det är förstås något helt annat än TV det.

Det var en hård, tillsynes brutal och hänsynslös kamp vi åsåg. Wrestlarna bryter och bänder, sliter och dra, sparka och slår. Om det gör det ont syns det inte genom maskerna. Men det syns på åtbörder och rörelser. En av de mest spektakulära inslagen var när den gode hämtade en stege, klättrade upp på den gjorde ett dödsföraktande hopp mot sin onde motståndare. Det enda som inte är tillåtet är att ta struptag. Men det finns oändligt många sätt att göra illa sin motståndare strypgrepp förutan, det blev vi sannerligen varse. Lättade kunde vi konstatera att den gode vann till slut.

Efter den här andlöst spännande kampen fick vi hämta andan en stund och bjöds (bjöds!) på välkryddad Chili sin carne att prata av oss spänningen till. På Luftslottet är det alltid något för alla sinnen.

Med laddade energireserver fick vi sen höra en föreläsning till ljusbilder av konstnären och curatorn Oscar Ramos. Han har sitt ursprung i Mexiko, men är numera bosatt i Göteborg. Han kunde ge en kontext kring Lucha Libre. Han visste att initierat beskriva den mexikanska fattigdomens betydelse för Lucha Libres uppkomst och de fattiga människornas behov av sådana här matcher. Han satte oss också litet in i mexikansk folkkonst, ritualer, några magiska föreställningar.

Musik, mat, wrestling och föredrag, allt på samma kväll.
Ännu ett föredömligt kulturarrangemang på Luftslottet!

BO BORG

Foto: Bo Borg


Ladan, Luftslottet, Liverödland den 31 juli 2021
Main attraction : Lucha Libre, mexikansk fribrottning med Rudo del Mal & Plata Machina Pequeña från Göteborg Wrestling (de heter heter Steinbolt och El Vecino när der wrestlar som vanligt.)
Musik: Jaba the Gaba Ganouusch ( Doris Nilsson, bas, Tomas Nilsson, trummor, tandgarnityr mm, Fredrik Ilmarson, samplingsuppspelningsapparater mm)
Föredrag: konstnären och curatorn Oscar Ramos

Publik: många

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s