Farhiya Feysal – Spoken Word, Fokets hus i Lidköping

”jag är viktig oavsett hur oviktig jag verkar vara”

Orden är Farhiya Feysals. Hon gjorde ett tätt, intensivt och engagerande framträdande i Folkets Hus stora sal på onsdagskvällen. Det kallas ibland estradpoesi. Andra gånger spoken word. I det här fallet föredrar jag det senare. Det handlar om en egen personlig berättelse man skrivit själv och en egen narrativ stil. Monologen innehåller många rimmade och rytmiska partier. Den här typen av framträdande bygger på textskaparens direktkontakt med publiken.

Det är en lång berättelse om ursprung, tillhörighet, identitet och mycket annat. Inte minst handlar det om kampen att bygga en självkänsla för sitt eget värde. Det är personligt och resonerande. Och hon bangar inte för att göra sina statements. Det ger en råstyrka åt monologen

Det handlar om ett stort antal bilder ur den unga kvinnans liv. Tankar och reaktioner den speciella känslan av tillhörighet till ett samhälle hon inte vuxit upp i. Och känslor kring kvinnlighet och relationer, sina både svenska och somaliska rötter, sin kropp, sin mamma och sin poesi.

I spoken word ska orden ha huvudrollen. Dom estradpoeter jag mött har pratat på utan rekvisita, men med mycket attityd och nyanser i orden. Och Farhiya Feysal har järnkoll på sitt språk. Hon liksom mejslar fram sina bilder och sitt budskap. Upprepar när det behövs. Både för innehållet men också för Faisal språkrytmen. Det svänger om hennes berättande. Och fast hennes berättelsecollage är långt finns här inga longörer.

Ofta ser man spokenwordartisterna ensamma på scen med sina ord och sig själva som enda rekvisita. Det gör genren demokratisk och nära. När Östgötateatern går in här har man satt en regissör på artisten. Och det är kvalificerat ljussatt. Mot slutet till och med klär hon ut sig till en sagofigur i glittrande kappa och en rökmaskin hjälper henne och oss att lämna den vanliga världen och träda in i netflixland. Jag antar att det var ett grepp regissören tror ungdomar gillar. Men jag tror mer på artistens eget sätt att förmedla sina ord, särskilt om man gör det så effektivt som Farhiya Feysal. Men det är klart, har man tillgång till en institutions resurser är det förstås kul att pröva dem.

Farhiya Feysal började skriva tack vare numera nerlagda tävlingen Ortens bästa poet. Hon fick pris som medlem i Linköpings lag 2017 och individuell vinnare 2018. 

Regissören America Vera-Savala satt i publikjuryn på den senare tävlingen och var med och röstade fram Farhiya Feysal till segern. Hon vann då med långmonologen Osäker grabb inför en stor publik i Rinkeby Sporthall. Det är en riktig rökare till dikt. Stark och direkt. Klipsk och bitsk.

Därefter föddes idén om att göra denna föreställning som är producerad av Östgötateatern. Nu går den på turné med Folkets Hus och Parker. Turnén hade Sverigepremiär i Lidköpings Folkets hus som alltid är på alerten när det gäller att lyfta fram bra kultur av olika slag.

”Poeterna från förorten är vår tids budbärare och berättar om vad som händer i en värld som just nu demoniseras och görs till syndabock för samhällsproblem.” Och så är det nog. Det är bara kontakt och empati från båda håll som kan lösa upp våra fördomar om varandra. Och att möta en medmänniska på djupet som vi fick med Farhiya Feysal den här kvällen.

Det var en tuff och skarp poet vi fick möta. Och det blev ett möte jag kommer att minnas med tacksamhet och respekt.

Och apropå inledningscitatet. Är det nånting Farhiya Feysal inte är så är det oviktig, hennes Reflekterad olydnad är viktig.

Som vanligt var det ett bra arrangemang Folkets Hus ordnat. DE bär verkligen rollen som kulturhus. Här fick vi premiärskåla i bubbel med artisten och regissören och mingla, diskutera och fråga.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Folkets Hus Lidköping 15 september 2021
Reflekterad olydnad
Farhiya Feysal
Regi: America Vera-Savala
Spoken Word
Publik: Mycket folk men med coronarestriktioner
Föreställningen är producerad av Östgötateatern.


Kolla på det här kanonframträdandet av Farhiya Feysal


Här ett smakprov ur Reflekterad olydnad

https://www.svtplay.se/video/31112794/spoken-word-pa-dramaten/spoken-word-pa-dramaten-dikterna-jag-farhiya-feysal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s