
Konstnären Jan Kromke från Dresden visade för grafikverkstans medlemmar hur han arbetar med sin trägrafik. Han har varit Konstgrafiskas gäst under en månad. Under den tiden har han även hunnit med en vecka hos Litografiska Akademien i Tidaholm.
Besöket är en utbytesvariant där tanken var att en medlem från Konstgrafiska i Skövde skulle besökt en motsvarighet i Dresden tidigare i år. Men det satte pandemin P för. Det besöket kommer att ske i början av nästa år om inga nya utbrott stoppar det.
Han började vid datorn där han visade bilder på sitt måleri och berättade att han i första hand har varit en målare, men att han med sin trägrafik hade funnit en metod att göra grafiska bilder med ett uttryck som stämde överens med hans måleri.
Hans bilder är meditativa, lågmälda och bygger på nyanser. Väljer man att se dem som landskapsbilder så kan man uppfatta ett luftperspektiv som försvinner in i oändligheten.
Besök gärna konstnärens webbsida. Där finns flera av hans bilder och en del om hans besök hos Konstgrafiska i Skövde.
Sedan fortsatte visningen in i utställningsrummet där Jan Kromke under september har visat sina grafiska verk. Och sen det alla var mest nyfikna på. Hur gör han?
Han använder plywoodskivor som tryckmedia. De färgar han in med rulle helt eller delvis med oljefärg blandat med medium. Det blir ett mycket lågt högtryck som använder sig enbart av träets ådring. För att det skall fungera i pressen så har han helt släppt det tryck man normalt har i en koppartryckspress och använder sig enbart av cylinderns vikt.
Tryckpapperet behöver inte vara fuktigt som vid djuptryck, exempelvis en etsning, där papperet skall pressas ner i fördjupningarna och ta upp färgen.
Han trycker oftast flera gånger på samma blad med olika stockar och infärgningar.

Det blir vad vi ofta kallar för monotypier, men som Jan Kromke benämner trätryck. Som även det är ett riktigt namn eftersom träets ådring är med vid skapandet av bilden.
Givetvis blir varje tryck unikt. En grafisk metod som passar vår tid när snart alla vill vara unika. Frågan är bara hur unika vi är när alla är unika?
Att vara unik gäller ofta som en positiv egenskap. Men inte alltid – vissa är så duktiga på design, marknadsföring och inte minst prissättning att de blir eftertraktade av många.
Tänker på vita elektroniska föremål med ett äpple på.
Rune Lindström
Foto: Rune Lindström
Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se
Medlemsträff
Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad den 22/9 2021
Rosa huset, Trädgårdsgatan 7, Skövde