Bach! Bach! Bach! – Göteborgs Baroque

Knappt har vi kvalitetsmusikentusiater hunnit hämta oss efter Lidköpings förra toppkonsert med Trio Brantelid, Härenstam, Sparf förrän Lidköpings Konsertförening tyckte det är dags igen med ännu en konsert i toppklass.

I fredags framträdde Göteborgs Baroque i en fullsatt S:t Nicolai kyrka. Programmet hette Bach! Bach! Bach! Och det blev sannerligen en kväll med fantastisk musik tolkad och framförd av några av de allra bästa barockexpeterna, Göteborg Baroque.

Bach kallas ibland den femte evangelisten. Han kan med sin musik något med musiken som orden inte kommer åt. Hans musik kommer åt ett annat djup, letar sig fram till ytterligare en dimension inåt. Det känns särskilt tydligt en kväll som den här när ett urval av hans kantater framförs. Vi hör orden på främmande språk, men musiken säger sitt tydligt och klart utan att behöva någon översättning.

 Göteborg Baroque spelar på tidsenliga instrument, antingen på ori­gi­nal­in­stru­ment från barocken eller på kopior av gamla instru­ment. Man har blivit experter på de klanger som hör barocken till genom att specialisera sig på den tidens uttryck och teknik. Och det känns särskilt rätt och spännande att höra den här musiken på det både respektfulla och inkännande sättet. Det är religiösa stycken, men man känner djupverkan oavsett om man tror eller inte.

Göteborg Baroque är en samspelt ensemble av toppmusiker som spelar och sjunger med det medryckande och entusiasmerande driv som drar oss in i verkens många starka känslor av förtröstan och glädje. I deras versioner blir den här musiken inte historiserande, den är det också, men särskilt en angelägenhet också i vår tid.

Göteborg Baroque är experter på musikaliska dräkt som är barockens. Den är en melodisk och medryckande musik. Det finns en strävan att hitta melodier som följer och lyfter fram texten och fungerar i det kyrkliga sammanhang den ofta förekom i. Det vet och kan Göteborg Baroque gestalta.

I orkesterns sättning för kvällen ingick det världsunika instrument man införskaffat. Det kallas Claviorganum. Det är ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. Förutom det musikaliska tillför den vackra altarskåpslikande orgeldelen en tidsmarkör. Claviorganumet har många musikaliska fördelar när det gäller bl. a. dynamik och klangrikedom. Ett liknande instrument har inte byggts i Sverige sedan slutet av 1700-talet, sägs det. Det här unika instrumentet har tagits fram under ledning av Magnus Kjellson som också spelade det under kvällen. Bara det blir en stor upplevelse.

Magnus Kjellson har lyssnat igenom alla Bachs kantater och valt ut dem han tycker är vackrast och passar Göteborg Baroque bäst och det blev den här kvällens spellista. Och han har gjort ett minnesvärt urval. Bachs verk är odelbara helheter där text och musik förhöjer varandra. Den upplevelsen var påtaglig vid konserten.

Göteborg Baroque är samspelta och alla deras musiker är avgörande för upplevelsen. Vi fick höra flera fina solistinsatser. Och sångarna imponerade gång på gång.

Tid och rum försvinner när man hör en orkester som Göteborg Baroque med verk som upptar all ens uppmärksamhet. Bach är nog den störste ändå. Göteborg Baroque gör sitt urval av Bachs kantater full rättvisa och mer till.

Den här konserten glömmer man inte i brådrasket.

Publiken tackade med stående ovationer och den längsta applådåska jag vet mig ha hört i S:t Nicolai. Och det var Göteborg Baroque väl värda den här kvällen. Också!

BO BORG

Foto: Bo Borg


S:t Nicolai kyrka, Lidköping 22 oktober
Bach! Bach! Bach!
Göteborg Baroque under ledning av Martin Kjellson
Musiker:
Magnus Kjellson, claviorganum
Sofia Niklasson, sopran
Amanda, Flodin, alt
Jorge Navarro Colorado, tenor
Karl Peter Eriksson, bas
Fredrik From, violin
Hannah Tibell, violin
Marie-Louise Marming, viola,
Ingrid Andersson, violoncell
Mattias Frostensson, kontrabas
Dohyo Sol; teorb
Per Bengtsson, oboe
Publik: Fullsatt
Arrangörer: Lidköpings Konsertförening, Svenska Kyrkan Lidköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s