Vertavokvartetten – Lidköpings Konsertförening

Fantastiskt! Vilket annat ord ska man använda när man fått höra Vertavokvartetten en stråkkvartett av yppersta världsklass, på hemmaplan i Lidköping.

Vertavokvartetten motsvarade verkligen sitt rykte. Sällan har jag hört en så samspelt stråkkvartett. De har en snart fyrtioårig gemensam historia som grupp och på den tiden har alla delar putsats och förfinats till yppersta precision. De verk som stod på programmet ställer alla mycket höga krav på samspelthet, lyhördhet och teknisk skicklighet hos musikerna och de kryssade alla de boxarna och mer till med råge.

Konserten inleddes på ett sätt jag aldrig kommer att glömma. De spelade en glödande innerlig version av Beethovens Heiliger Dankegesang (ur hans femtonde stråkkvartett). Stycket är skrivet 1825 och ingår i Beethovens femtonde stråkkvartett, en av de senare. Den skrevs av en då döv Beethoven. Det kan sägas vara fri fantasi, framdriven av inre nödvändighet med en ny betoning på känslan. Grunden är den klassicistiska symmetri och balans som Beethoven var inskolad i. I den här musiken får klassicismen möta uttryck vi senare kallar romantiska. Det var omskakande nytt 1825 och har kvar en omtumlande kraft än i dag.

Det är en musik laddad av de starkaste känslor av tacksamhet och glädje över livets återkomst. Beethoven hade kommit tillbaka från en nära döden upplevelse, så ses som en tacksägelse från en som fått hälsan åter. Det är en mycket drabbande musik med starkt känsloinnehåll och ett stor djup och allvar kombinerat med hoppfull glädje. Vertavokvartetten spelade den på ett sätt som tog andan ur en.

Man fortsatte med musik som söker sig inåt. Jean Sibelius Voces Intimae för oss hundra år framåt i tiden. Den är skriven 1909. Här kom ett annan tids tonspråk, men med respekt och kunskap om klassikerna. Sibelius ger sin musik en omisskännlig nordisk känsla.

Efter paus fick vi höra Beethovens 10 stråkkvartett i sin helhet. Den kallas ofta Harp-kvartetten för att i början är det mycket pizzicato i början, så det låter litet som en harpa menar somliga.

Att få höra de här verken live med en av de allra bästa stråkkvartetterna blev en stor musikalisk upplevelse. När musik och musiker blir ett uppstår något väldigt speciellt. Det här blev gyllene musikkväll. 

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Sigfridskyrkan, Lidköping den 13 november 2021
Vertavokvartetten (Öyvor Volle, violin, Annabelle Meare, violin, Berit Cardas, viola, Björg Lewis, cello)
Musik av Ludwig van Beethoven och Jean Sibelius
Publik: Fullsatt
Arrangörer: Lidköpings Konsertförening och Svenska Kyrkan i Lidköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s