Lars-Erik Ström – Galleri Imma

Det är konstfest på Galleri Imma nu när där visas ett starkt urval bilder av Lars-Erik Ström. Han var en av de genuint betydande konstnärerna som verkat i våra trakter. Hans konst är verkligen något alldeles extra, det både ser och känner man på den här utställningen.

Lars-Erik Ström är östgöten, född i Norrköping 1929, som blev västgöte bosatt i Broby och senare Lidköping. Hans gedigna konstnärsutbildning började 1948 – 1952 på Slöjdföreningens skola, den som numera kallas HDK. Där var Nils Wedel en viktig lärare. Därefter studerade han på Valand 1952 – 1956 med Endre Nemes som inspirerande mentor. Litet slarvigt kan man säga att Nemes betydelse var att han fick Lars-Erik Ström att inse att han inte ville måla som läraren. Det förde honom ut på andra vägar som blev hans egna. Och det är ju alltid det bästa för en konstnär. Och bra blev han. Han är en av våra främsta konstnärer. ”Först kommer Lars-Erik Ström, sen kommer vi andra”, sa kollegan och själv framstående och beundrade konstnären Torbjörn Nolkrantz.

Lars-Erik Ströms bilder förmedlar ett konstnärligt kunnande och självförtroende som förde hans breda penslar på hisnande äventyr i färg, form, perspektiv och komposition. Bilderna är laddade med energi och smittande skaparglädje. Och den kraft och direkthet som den bästa konsten har.
På den här utställningen på Galleri Imma visas ett slagkraftigt urval av bilder. Han tyckte själv inte att han hade någon stil, att det i stället var vad han ville berätta som fick styra det konstnärliga uttrycket. Men stil eller inte, man känner direkt igen ett verk av Lars-Erik Ström.

Emaljer av Lars-Erik Ström

Vi får se flera emaljmålningar på den här utställningen. I den tekniken har han inte många jämbördiga kollegor.
På utställningen visas också måleri av högsta klass. Bland annat den suveräna målningen Karriäristen. Den borde självklart hamna på museum.

Karriäristen

Trots att det här handlar om verk som i vissa fall är över femtio år känns de fräscha och aktuella och självklart samtida även i vår tid. Stilar och bildideal har kommit och gått. Men när bilderna är så bra som hans ställer de sig vid sidan av bildmoden och stilväxlingar.

Både färg och form gestaltar den sensualism som är så utmärkande för många av hans verk. Mjuka former ger ett helhetsintryck som känns nära även när färgerna är hårda. Men insmickrande är han aldrig. Det handlar om sentiment, aldrig om sentimentalitet.

Han har en särskild förkärlek till rörelsen. Människor och djur är vanliga motiv han gjort till sina. Han hade en skicklighet som få att hitta den där speciella gesten eller typiska åtbörden som fångar en karaktär exakt på kornet. På utställningen visas t ex ett gäng teckningar av dansare in action överförda till grafik. De har rubriken Rörelser. Frågan är om dansarna själva för motiven kunde svänga lika mycket som de här bilderna av dem.

Rörelser

Mot den lätta rörelseimpressionismen finns också ett annat uttryck som är mer expressivt En gestalt med ihopknuten kroppsställning och händerna för ansiktet skildras som i lågmält kvidande ångestfylld smärta i ett starkt verk.
Lars-Erik Ström målade med bred pensel, både bildligt och bokstavligt. Snabbt ser det ut att ha gått. Det är inget småpill i de här bilderna. Han tog bara med det viktigaste, och sånt ser en bra konstnär som han. Allt annat skulle distrahera och skymma det väsentliga, det visste han.

Samma sak med färgen. Pang på med klara effektiva färger som förutom att de tillför sina egna betydelselager förstärker energin i helheten.
Han sa att han hittade sina motiv genom att ”ösa ur tiden”. Hans sätt att se och gestalta back in the day känns högst relevant även idag, både när det gäller form och innehåll.

Medan nagellacket torkar

Man kan inte beskriva Lars-Erik Ströms måleri utan att använda ord som färgglädje, originalitet, humor, egensinne och sinnlighet. Och ändå får man inte med allt i hans rika konst.
På den här imponerande utställningen får vi möta hans skicklighet i oljemåleri, emalj och grafik.
Missa inte det här tillfället att möta den utmärkt specielle konstnären Lars-Erik Ströms konst. Det handlar om kvalitetskonst av högsta karat.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Galleri Imma, Mariestad
Hur många ord måste man använda att se med
Målningar, emaljer och grafik
av Lars Erik-Ström (1929-2017)
27 november- 8 december 2021

Boken om Lars-Erik Ströms konst heter
Hur många ord måste man använda att se med
Den är skriven av Bo Borg.
Se presentationen av den här https://boborg.se/2020/02/24/lars-erik-strom-boken-om/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s