Nomad – Gothenburg Combo

Vad ska man ha stororden till om inte när man ska visa sin glädje och respekt för gitarrvirtuoserna Gothenburg Combo. Något annat än starka superlativen vore en snål och felaktig underdrift.

Så har jag tänkt efter de konserter jag har upplevt med Combon.  För det är svårt att tänka sig en bättre konsertupplevelse än en kväll med Gothenburg Combo. De två gitarristerna David Hansson och Thomas Hansy har osedvanlig musikalitet och smittande spelglädje.

Ofta har deras konserter haft karaktären av musikaliska resor både i tid och rum. Pendeln kan slå mellan kammarelekronica och Bach, via schlager och folkmusik. Allt på samspelta akustiska gitarrer. Och oavsett musikkategori gör de något personligt av musiken. De kan blåsa liv och värme i såväl ABBA-dängor som metronomisk minimalism.

Jag gillar särskilt när de låter den maskinmässiga minimalismen få liv och sensualitet. Eller varför det förresten? När de spelar Bach står tiden andäktigt blickstilla för att inte mista en nyans.

Nu har de kommit med ett nytt album med Gothenburg Combo. Nomad heter det. Det var länge sen jag mådde så bra av en skiva. Den är vitaliserande som en intervalldusch.

Jag uppfattar det som att de låter minimalismen åka ut på en resa över världen. Och där möter den spanska klanger, latinamerikansk folkmusik och annat med tydlig lokalfärg. Och de tar in och bearbetar intrycken till en böljande helhet. Här finns en enveten puls, stadig men samtidigt mjuk och sensuell. Ibland vilar sig rytmen och musiken går in i meditationens aktiva vila. De låter små motiv byggas upp gradvis och bilda harmonier och rytmer. Så stöter de på något intressant i en annan musikalisk tradition eller klangvärld och hälsar impulserna välkomna med på deras upptäcktsfärd. Och märkliga musikaliska möten uppstår. Vi får möta lågmäld men distinkt musik. Det finns ett lugn i deras musikaliska oro, en trygg tilltro till gitarrerna och deras gamla och nya möjligheter. Upprepade rytmiska och melodiska slingorna möts och ur träffen uppstår något tredje. Av de musikaliska mutationerna som uppstår i mötena under deras musikaliska resa vet de att ta vara på de bästa. Motiv upprepas och växlas, starkt blir svagt blir starkt igen i den här musiken. Så annorlunda den är känns den alldeles självklar. Och pendeln slår mellan olika tiders uttryck och olika platsers musikaliska lokalfärg. Mycket av den här musiken har improviserats fram, men för mig har den inget av improvisationens tillfällighet över sig. Sällan har man i så fall fått möta en så väl förvaltad slump.

Den här skivan ger en trollbindande musikalisk upplevelse. Den drar en in i en klang, rytm och melodivärld man vill vara i och stanna kvar i. Man ska vara försiktig med användandet av ordet magi i konstsammanhang. Men här måste det banne mig till.

BO BORG

Foto Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Ny CD
Nomad
Gothenburg Combo
ComboCD 006 2021

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s