Grattis till Gittan Jönsson som fått Bildkonstnärsfondens stora stipendium

”Jag vill berätta med mina bilder, och då använder jag olika stilar för att jag tycker om att leka.”

Gittan Jönssons bilder är både politiska och privata på samma gång, för det personliga blir alltid politiskt på ett eller annat sätt, det vet en rutinerad rebell som hon. Bildmässigt är hennes verk spännande med sin hybridmetod där abstraktoch förställande blandas som det lyster henne. Museiminnen mixas med reklamklipp. Bilderna är roliga och mycket allvarliga på en gång. Lättillgängliga utan att vara lättköpta. Ofta har hennes bilder ett släktskap med popkonsten. Hon använder till exempel reklamen som språngbräda. Hon är ju också skolad på Konstfacks reklamlinje.

Gittan Jönssons förknippas nog främst med en målning Diskkasterskan från 1972. Målningen bygger på en reklambild för riven ost där kvinnan slänger rivjärnet befriad av den färdigrivna produkten i påsen.  
Diskkasterskan är numera ikonisk, med en enorm lyskraft som inspirerat många över åren.

Gittan Jönsson förknippas också starkt med bilden av en kvinna av femtiotalssnitt med dammsugaren som sitt vapen. Också den utgår från en annons från femtiotalet. Gittan Jönsson använder bilden schabloniserad som en abstrakt, mönsterbildande form. Samtidigt tar den förstås med sig en väldigt vardaglig innebörd. Och ett symbolvärde som jag uppfattar det, och som hon alltid påpekar, att bilderna handlar om viljan att städa upp i världens bråte.

”Mina bilder med en dammsugande kvinna handlar om makt och maktlöshet, och en förtvivlan och längtan efter förändring”, sa hon när jag intervjuade henne för femton år sedan. Och på den vägen är det. Ändra aldrig på ett vinnande lag heter det.

Gittan Jönsson, Skövde konsthall, 2006

Damsugerskemotivet återfinns numera närmast i massupplaga i olika tekniker och återkommer ständigt. Hon varierar det uppfinningsrikt. Men jag kan tycka att vi liksom med Jan Håfströms Mr Walker börjar bli färdiga med dem nu efter så lång och trogen tjänst. Men marknaden trycker väl på.

Gittan Jönssons utställning i Skövde Konsthall, 2006

I hennes bilder dyker också personer ur konstens värld upp. Konstnärskollegan Frida Kahlo som klipper sitt hår i protest mot sin kvinnofälla. Jan Håfströms Mr Walker springer undan även i en av hennes bilder. Men dammsugerskan suger upp hans gestalt och därmed hans romantiserade supermansideal. Också Botticellis Venus har fått återfödas som dammsugerska med Gittan Jönsson som barnmorska. Och mycket och många andra.

Ett annat av hennes märkesverk Historieboken är en tecknad analys av kapitalismen gjorde hon tillsammans med Annika Elmqvist, Annmari Langemar och Pål Rydberg. Den gjordes back in the day 1970. Den kom i ny upplaga häromåret som snabbt såldes slut.

Gittan Jönsson har gjort mycket annan god konst också genom åren
I sina bilder förenar hon analytisk klarsyn med varm humor.

2021 fick hon Bildkonstnärsnämndens mycket prestigefulla Stora Stipendiet med följande motivering:
”Gittan Jönsson tilldelas Stora Stipendiet 2021 för sin betydande roll för den feministiska konsten och sina mångbottnade och ofta finurliga tolkningar av samhällets maktstrukturer utifrån ett djupt politiskt och humanistiskt engagemang. Utan en tanke att slå sig till ro delar hon numera sin konstnärliga tillvaro mellan Berlin och Skåne, och utmanar ständigt och obändigt sociala roller och föreställningar om genus. Gittan Jönsson är en bildkonstkonstnär som fritt rör sig mellan genrer och som också gör film och har spelat i band. Med rötter i 70-talets kvinnorörelse är hon en viktig ledstjärna för generationer av efterföljande.”

Gittan Jönsson är född 1948 och bosatt i Berlin och i Brantevik i Skåne. Hon utbildade sig vid Konstfack i Stockholm. Gittan Jönsson har gjort flera offentliga gestaltningsuppdrag och är representerad på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum, Röhsska museet och Borås konstmuseum.

BO BORG

Foto: Skövde konstmuseum och Stephen Gill (ur katalogen)

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


PS.
Bildkonstnärsfonden har gett ut en katalog i samband med priset. Den innehåller dels en personligt hållen text av Thomas Millroth om Gittan Jönsson och hennes konst som börjar med ”Kära Gittan” och undertecknas med förnamn.

Stephen Gill’s bilder i katalogen

Katalogens bilder är veritabla konstverk i sig. Ovanligt bra porträttbilder och stämningssatta bilder av några av hennes konstverk. Man ser konstnären i hennes ateljé, hennes närmiljö, hennes händer och några verk. Bilderna skapar en närhet och förtrolighet både till Gittan Jönsson och några av hennes verk. De är tagna av fotografen Stephen Gill och den fina trycksaken är formgiven av Greger Ulf Nilsson. TOPPKLASS som sig bör när en konstnär av Gittan Jönssons kaliber ska hyllas!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s