Rum 44 c/o Skövde Konstmuseum Agneta Göthesson

Under rubriken c/o bjuder Skövde Konstmuseum in externa utställningsmakare att anordna utställningar i museet. Det är ett bra grepp som befrämjar variation och kanske andra synsätt om vad som ska presenteras.

Den här gången är det Rum 44 som fått möjligheten att presentera konst de finner angelägen. Rum 44 drivs av Anette och Per Sjölander med mod och öppet sinnelag. De gånger jag besökt deras verksamhet i Mellby utanför Lidköping känns det som jag kommit hem med vidgade vyer smittad av den kreativitet och nyfikenhet som präglar deras verksamhet med utställningar och andra aktiviteter inom konstens vida hägn.

Från den 13 januari och två månader framåt gör de nu utställningar och programaktiviteter i Skövde Konstmuseum.

Första månaden (som är slut när detta publiceras) visas verk av Agneta Göthesson från Laholm. Hon har tidigare visat objekt hos Rum 44. Göthesson är vad som karaktäriseras som en ”konceptbaserad konstnär”.

Den utställning hon nu visar i Skövde Konstmuseum kallas ”en platsspecifik
(eller ska man kanske säga plastspecifik) installation. Några titlar är på tyska, några på engelska och en på svenska. Oklart för mig varför. Kanske för att visa på problematikens gränslöshet.

Temat kretsar kring plast. Den har ju kommit att bli en farsot som dödar hav och annan miljö. Göthesson återanvänder plasten och gör landskapsbilder med plastpåsar som material. Det är gjort med känsla och konstnärlig förfarenhet. Några av verken är vägghängda. De är mycket estetiska. Tankarna hos mig går mera till tankar om konst och material än till miljöhot. Men det är ju förstås en undertext. En serie om fyra bilder har namn efter de fyra elementen. De är gjorda av olikfärgade plastpåsar av olika slag. De är vackra på sitt sätt. Tanken gissar jag är att man ska få njutningen i halsen när man tänker på plastens skadeverkningar. Men de är så estetiskt gjorda att åtminstone jag stannar vid den upplevelsen.

I utställningen ingår också två golvställda föremål jag skulle kalla skulpturer. De har drag av gammaldags tjockTVapparater där plasten trängt sig in och tagit över på olika sätt.

Om plasten blir vår undergång, blir det en död i skönhet verkar det som här, om nu det kvävande och miljöförgiftande kan vara vackert.

En annorlunda och tänkvärd utställning.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Rum 44
c/o Skövde Konstmuseum
Plastic Operation
Agneta Göthesson
Utställningstid: 13 januari – 13 februari 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s