Minnen som varar – Boken om Berndt Jutemar

Den här boken handlar om Bernt Jutemar och förstås framför allt hans skapande och konst.
Han är en konstnär full av både vitalitet och kreativitet på många områden. I hans bakgrund finns både den naturvetenskap han undervisat i och den konst som blivit hans skickelse. Han har kombinerat dessa på ett sätt som lett till ett personligt konstnärskap som tagit sig många uttryck genom hans många år som konstnär

I ett långt liv har hans konst tagit sig fram efter två huvudspår, grafiken och skulpturen. I båda har han kombinerat sitt tekniska intresse och sin handaskicklighet till medel för sina konstnärliga visioner.

Han har också generöst delat med sig av sina kunskaper. Han är initiativtagare till Skaraborgs Konstgrafiska verkstad som sedan starten 1981 gett Skaraborgs yrkesverksamma konstnärer förstklassiga möjligheter att tillämpa och fördjupa sina kunskaper i konstgrafik. Han ligger också bakom de högskolekurser i datorgrafik, där han också undervisade, som startades på hans initiativ vid Skövde Högskola.

Bernt Jutemar har också varit riksordförande i Riksorganisationen Grafiska Sällskapet i två perioder.

Boken innehåller en biografisk del. Men dess tyngdpunkt ligger på att presentera hans rika konstnärskap. Detta görs genom presentationer med ett rikhaltigt bildmaterial och beskrivande text och analyser.


Boken släpps den 22.02 2022 i samband med 3 x Jutemar

Tre utställningar: Skövde konstmuseum, Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad och Galleri Lucifer

Här några smakprov ur boken


Text: Bo Borg
Grafisk form: Rune Lindström
Foto och bildhantering: Rune Lindström
Skyddsomslag: Skultorpsstjärnan, Skulptur av Berndt Jutemar
Typsnitt: Sabon och Qualion Text
Papper Inlaga: MultiArt Matt 170 g
Repro och tryck: Exakta Print AB, Malmö, 2021
Förlag: Konstmuseet Skövde
ISBN: 978-91-639-6775-7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s