En Cabaret! – Charlies Teater, Skara

”WILLKOMMEM, BIENVENUE, WELCOME!”

Ja, nog kände man sig välkommen allt till Charlies teaters egenhändigt hopsnickrade cabaret med premiär den 18 januari. Ensemblen slog an tonen direkt med full turbo i ett rappt dansnummer i svartglittriga trikåer och killarna elegant vitskjortiga med fluga. Nu skulle det bli fest och skoj, det förstod man direkt. Och det blev det.

Ingen utmaning verkar för svår för Charlies teater. Den här gången tog man sig an det kanske svåraste man kan göra från en scen. Att vara roliga i två timmar. Då går det åt talang, gott humör och en obändig energi. Och det har ju Charlies teaters kvinnor och mannar i rikt mått. Årets cast var verkligen bra, betydligt bättre än manus. Och det är ett högt betyg att man hade smålkul hela tiden, fast det väl egentligen inte alltid var så himla roliga skämt. Ensemblen verkade medveten om att en del var gamla. Men de gjorde nåt lattjo av det också och det är proffsigt.

Det är en varierad föreställning. En cabaret är ju en nummerrevy. Och här interfolierades de iscensatta gagsen av sång och dans.

Pålitlige charlierskämpen Johan Samuelsson tog sig an en riktig kamikazeuppgift. Ensam på en barstol med en cig i ena näven och en drink i den andra som enda rekvisita skall han berätta några krogiga skämt i Roffe Bengtssons och Dean Martins anda. Genren bygger på att publiken är litet dragen också. Men det var inte vi, möjligen smakberusade av de suveräna småkakor som serverades i paus. Johan Samuelsson gjorde sin sittande ståuppare riktigt bra. En av scenkonstens största prövningar för publiken är när amatörskådespelare spela fulla. Det blir sällan bra, ofta pinsamt. Johan Samuelsson var undantaget som bekräftar den regeln.

Sen gick det på i rasande fart. De unga skådespelarna botaniserade i humorns alla möjliga och omöjliga varianter.

Det är många språklekar i föreställningen. Man har en kul sketch om vådan av att både välja rätt och fel prepositioner.

Ett gäng hockeyspelare åkte in på skridskor och hamnade i omklädningsrummet. Det puckade snacket där är inte att leka med när de tacklade betydelsen på alla gamla talesätt de fattat fel.

Föreställningen innehöll 35 nummer så ni förstår att det var tempo och variation. Skönt att man klarade det utan sexism och underbältetskämt. Det mest vågade i den vägen var när en av tjejerna i en homepartysketch talade om att köra med lattevispen i lussekatten.

Litet, man bara litet, tuff var väl den sedelärande historien om hur arschlet i hård konkurrens med bl. a hjärnan blev, och är, chef för kroppen. Så sant som det blev sagt. Här blev haha upplevelsen en aha upplevelse. Och så var det flera gånger.

Den här kvällen glänste John Samuelsson litet extra och gjorde flera roliga figurer. Bland annat ett skyddsombud som var så tråkig att det slog över i sin motsats.

Och så förstås Johanna Ström som redan är en suverän komedienne med bredd i uttrycken. De tokroliga dialekter hon excellerar i bland är inte att leka med. Hon har alltid det där lilla extra som lyser upp hennes roller. Här hade hon bl a en märklig allegorisk monolog om en julgrans ups and downs med allvar och skoj i en dialektisk puls.

Jag har sett de flesta av de här aktörerna i den här föreställningen förut i andra pjäser. Man kan se hur de blir bättre skådespelare för varje uppsättning. Den här kedjan hade inga svaga länkar. Tvärtom! Det är suveränt att ha en sån här ensemble på hemmaplan.

Regissören pålitliga vinnarcoachen Charlotte Kristensson är här, som oftast, för den unga ensemblen vad Tage var för Hasse. De gör varann bättre.

Charlies teater fostrar bra skådespelare som vet att om inte hela laget är på topp så vinner man inga matcher. Så var det här.

Det är inte en föreställning med hysteriska gardellvrålskratt. Men det är småroligt, galet och underhållande hela tiden. En kul kväll het enkelt. Och det ska ni förstås unna er.

Charlies teater behöver en publik och vi behöver Charlies teater. Vad vore Skaras kulturliv utan dem. Så gå och se den här föreställningen!

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Charlies teater, Skara
Spelplats för den här föreställningen: Skara Skolscen
En galet rolig cabaret.
Texter: Ensemblen själv
Regi: Charlotte Kristensson

På scen: Alfred Unege, Edvin Linderoth, Emauel Blom, Erica Jebens, Johanna Ström, John Samuelsson, Julia Salomonsson, Nils Sahlström, Rasmus Kumpula
Koreografi: Johanna Ström, Erica Jebens, Julia Salomonsson
Ljusdesign: Andreas Ohlsson
Ljuddesign: Edvin Linderoth, Alfred Uenge

Spelperiod: !8 februari (Premiär), 19, 20, 25, 26, 27 februari, 4, 5, 6 mars 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s