Björkarna – Esplanadteatern, Lidköping

Det blev fin teaterstund hos Esplanadteatern på torsdagskvällen. Man spelade Björkarna, ett nyskrivet drama av Mattias Kärrbrink. Det visade sig vara ett förtätat kammarspel. Starkt av Esplanadteatern att kunna ha både författare, regissör och skådespelare i sina egna led.

Lotta Wendin och Maria Hassel som jag sett i flera föreställningar gjorde de bästa rolltolkningar jag sett dem i. Övertygande och trovärdigt spel och samspel. Regin av rutinerade Torsten Kärrbrink gjorde det här kammarspelet till ett lågmält och intensivt drama.

Det var länge sen jag var på en teaterföreställning där det var så tyst och andäktigt i publiken. Det var ingen upphöjd scen och närheten mellan publik och skådespelare var nog en bidragande orsak. Det ställer krav på skådespelarna som det här rutinerade paret klarade bra. Och det ger en intimitet och närhet.

Pjäsens handling är på en gång enkel och komplex och det skapar en speciell spänning. Inte främst i den yttre handlingen, men i det underliggande dramat. Det här var en pjäs som laddades av sin vardagliga psykologiska realism.

Två systrar träffas inför en begravning. Det visar sig att de har många hemligheter som de vill dölja för varandra, men som kommer fram ändå. Det samtal de har består av ordväxlingar som är diskret misstroende. Frånvarande barn blir närvarande i replikerna. Dels som det sägs, men kanske ändå mer i det som inte sägs men som ligger under de kamouflerande orden. Tänk att ett samtal mellan två kan rymma så mycket, och skapa en så molande spänning.
Det blev en stark teaterstund.

Det finns så mycket bra amatörteater i krokarna som jag har behållning av. Revymakarna i Skövde. Leifs teater i Götene.  Skara skolscen och Charlies teater i Skara, Musikal i Lisch och Esplanadteatern i Lidköping. Amatörteater av olika slag att glädjas åt.

Esplanadteatern är en viktig del av denna teaterns viktiga infrastruktur.

Kan det finnas ett mer givande sätt att stödja dessa ambitiösa entusiaster än att se deras föreställningar. Är det nåt som är winwin så är det det!

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Esplanadteatern, Lidköping
Pjäs: Björkarna
Manus: Mattias Kärrbrink
Regi: Torsten Kärrbrink
På scen: Lotta Wendin och Maria Hassel 
Publik: Fullt i den lilla salen
Recensionen avser premiären den 4 mars 2022
pjäsen spelas också den 4 och 5 mars 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s