Vilhelm Moqvist – Sigfridskyrkan i Lidköping

Götenesonen Vilhelm Moqvist är 18 år och redan en pianosolist av rang. I konserten i Sigfridskyrkan på lördagseftermiddagen gav han exempel på sin respektingivande och mångsidiga talang.

Han började tidigt med sina pianostudier. Han lär redan som åttaåring ha tagit sina första lektioner. Han har skolats bl. a. på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och handletts av Roland Pöntinen, en av våra största pianister. Och stipendier och utmärkelser har stått som spön i backen kring Vilhelm Moqvist.

För den här solokonserten de satt samman ett program som blev rena uppvisningen av den bredd och framför allt den skicklighet och musikalitet han redan besitter.

Det började med en av Frans Liszts ballader. Den sägs inspirerad av myten om Hero och Leander. Det ger en ingång till den kraftfulla och rumblande bastonerna som kan ses som havets rörelse, och kärleken och längtan man tycker sig höra i den vackra spröda melodilinjen. Kontrasterna och dynamiken gjorde stycket engagerande och Moqvist exekverade det exemplariskt så dramatiken fick full kraft fram till det lugna liksom stilla lyriskt förklarande slutet.
Liszts stycke är skrivet 1853. I nästa flyttades vi fram drygt hundra år när Moqvist spelade etyder av Györgi Ligeti. De har ett jazzigt sväng, någon har sagts sig hitta influenser från Thelonius Monk. Moqvist gav stycket färg och liv.

Sedan tillbaka i tiden igen med ett impromtu av Franz Schubert, skrivet 1827. Redan här märktes vilken känsla Moqvist har för att få rätt tidsfärg i sina tolkningar. Schubertstycket är mycket vackert med långa melodilinjer och ett lugnt och avslappnat tonflöde och mycken skönhet i melodierna.

Han avslutade med Chopins mästerliga pianosonat nr 3. Det är ett stycke i fyra satser med om inte olika temperament, så helt olika stämningslägen. Den börjar finstämt, känslosamt och melodiskt. Särskilt fångades jag av det charmfullt eleganta och intagande largot. Sonaten har längtan som sitt tema. Avslutningen kräver virtuositet av exekutören och det var ingen tvekan om att Moqvist levererade fantastiska resultat

Det här var en heltigenom imponerande uppvisning av Vilhelm Moqvist. Summan av hans exceptionella talang och all den kunskap han redan ackumulerat vid 18 år ger fantastiska resultat i hans spel.
BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Sigfridskyrkan i Lidköping den 27 februari 2022
Pianokonsert
Solist: Vilhelm Moqvist, piano
Musik av Franz Liszt (1811–1886), György Ligeti (1923–2006), Franz Schubert (1797–1828), Fredric Chopin (1810–1849)
Arrangör: Lidköpings Konsertförening i samarbete med Svenska Kyrkan Lidköping
Publik: Kunde och borde ha varit större

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s