Karlsson Barock – S:t Nicolai kyrka i Lidköping

Karlsson Barock tog oss med på en spännande tidsresa när man under samlingsrubriken Vår i Neapel tog oss med till det tidiga 1700-talets italienska musik. Det var musik från Neapel men också från övriga delar av nuvarande Italien.  Musiken kategoriseras som barockmusik. Stilen hette på sin tid stile moderno. Århundranden har gått men den musik som gjordes då känns fortfarande fräsch och angelägen, särskilt når den spelas med sådan brio som Karlsson Barock har.

Barockmusiken tar tag i en. Den är rytmisk, ungdomligt dansant och ofta optimistiskt livsbejakande. Men inte bara. Ibland lägger stråkarna ut sorgeflor som ger lisa åt oroliga själar.

Göteborgsbaserade Karlsson barock, den här kvällen olika stråkinstrument och cembalo, spelar på tidstypiska instrument för att få de barocktidens klanger som med musikens makt känns så självklara även i vår tid. Här trakterades bl. a. en cembalo med speciellt tonomfång och en violone, en föregångare till kontrabasen. Den här musiken är alldeles för dynamisk och levande för att kännas antikvarisk, fast den förstås också är typisk för sin tillkomsttid.

Vi fick höra verk av mera kända namn som Vivaldi, Albinoni och Scarlatti. Men också verk av mindre kända kompositörer från tiden. Det gjordes sannerligen mycket bra musik på den här tiden.

Det här är musik som ofta är överraskande medryckande och engagerande, så full av liv och lust. Det brukar alltid sägas att barockmusik får en att stampa takten, så nu står det här också. För så var det, fast litet mera försynt för vi var ju i kyrkan.

Karlsson barock framförde musiken med den lätta livlighet som gör den här musiken så nöjsam att vara i. Det här är musik som ofta förmedlar livsglädje och som ger kraft och energi.

Många av styckena var nya för många av oss i publiken. Men det här är musik som är lättfångad även vid första lyssningen. Det blev förstås särskilt lätt en kväll som denna i sällskap med så starka barocksexperter som Karlsson Barock. Deras skicklighet och uppenbara spelglädje smittade och gav liv, skimmer och glans åt musiken.

Publiken var med på noterna och bifallet i slutapplåderna var påtagligt. Det blev inrop och ett stycke till utöver programmet. Och inte vilket extranummer som helst. Vi fick höra Bachs mästerverk Air. Det är musik som levt vidare in i vår tid, tänk bara på Procul Harums lika odödliga mästerverk A Whiter Shade of Pale.  Bachs Air har en märklig och oemotståndlig, nästan terapeutisk blandning av allvar och optimism.

Vilken fin konsertkväll vi fick tillsammans med Karlsson Barock!

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


S:t Nicolai kyrka, Lidköping den 5 mars 2022
Vår i Neapel
Karlsson Barock
konstnärlig ledning och cembalo: Göran Karlsson,
Violin: Sara Uneback, Marie.Louise Marming, Catalina Langborn, Robert Marberg, Pernilla Berg, Jukiana Shapiro, Ivar Lind
Viola: Elisbeth Berg, Karin Dungel,
Cello: Kristina Lindgård, Johannes Bergion
Violone: Joakim Peterson
Musik av: Leonardo Leo (1694-1744), Antonio Vivaldi (1678-1741), Francesco Durante( 1684. 1755), Tomaso Albinoni ( 1671-1751), Alessandro Scarlatti (1660-1725), Arcangelo Corelli (1653-1713), Johan Sebastian Bach (1685-1750)
Publik: så gott som fullsatt
Arrangör: Lidköpings Konsertförening i samarbete med Svenska Kyrkan i Lidköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s