Malin Gabriella Nordin – Lidköpings konsthall

Malin Gabriella Nordin (f. 1988) är en konstnär med många strängar på sin lyra. Hon arbetar med måleri, teckning, skulptur, collage, installation och film. Efter sin kandidatexamen i fri konst från Bergens konsthögskola 2013 har hon etablerat sig på konstscenen och ställer ut på gallerier och konsthallar.

Hon är nu aktuell med utställningen Uppför Slänten på Lidköpings konsthall. Det är en utställning som enbart innehåller måleri. Den domineras av ett antal stora målningar i samma storlek. Formatet är bestämt av konstnärens höjd och räckvidd. Höjden är hennes kroppslängd (1,63 m) och bredden densamma som avståndet mellan fingertopparna med utsträckta armar.

Målningarna kallas Diary, dagbok, Det pekar på hennes fria och regellösa arbetssätt. Hon vill vara spontan och ta tillvara på dagens ingivelser. Hon inspireras av natur och växtlighet. Inte så att hon avbildar. Men hon vill fånga något av kraften och den obändiga vitaliteten i natur och växande. Med den utgångspunkten släpper hon loss konstnärliga ingivelser. Frihet tycks vara ett imperativ i skapandeprocessen av de här verken. Och regellöshet. Inget får lägga band på det inspirationen för fram, vare sig det kommer inifrån eller utifrån. Men även regellösheten får snart sina regler. Som det verkar av de här målningarna har det blivit ett maner. Friheten från stilkrav blir en stil i sig.

I de arbeten hon visar här har hon arbetet i ett mjukt och organiskt bildspråk med svepande former tecknade med pensel och ifyllda med färg. Det finns en tydlig dragning mot det dekorativa. Flera motiv blir till mönster. Hon arbetar med svepande böljande linjer som ger energi och ibland fräschör och vitalitet till kompositionerna.

Det ser klassiskt ut, som vore det bilder från den abstrakta konstens ungdom. Men säg den konst som inte tar näring ur annan konst.

Allt sker på ytan i det här måleriet. Det är inget som för inåt vare sig perspektiviskt eller innehållsligt. Hon verkar jobba med intryck från naturen och tar dem vidare mot ett abstrakt mönsterbildande. Förhållandet till naturen är fritt. Det blir dekorativt och känns ofta lustfyllt. Hon arbetar i och känns vänliga pastellfärger. Hon målar med tunt pålagd akrylfärg. Det ger matta färgplan som dämpar den sensualitet som annars kunnat finnas i den här typen av färgspel. Kompositionerna blir rytmiska och fyllda av en lekfull energi som ibland vitaliserar ytorna. Energin kommer snarare från linjespelet än från färgmötena. Ibland kan det tyckas som Matisse farit förbi i hennes tankar när hon gjort en del av sina dagboksmålningar.

Hon har en fin färgkänsla. Färgerna klingar fint och det blir en puls i deras möten. Fräscht och utåtriktat ibland. Mera dovt och inåtvänt andra gånger.

I en finns ett kvinnohuvud upptecknat, bara konturen, ingen färg. Hennes kropp är del av ett mönster i med böljande linjer och vackra flowerpowriga former och klanger. Den skulle fungera fint som illustration i en barnbok.

Hon visar också målningar på papper i mindre format. De känns tätare och mera koncentrerade och intensiva.

I Lidköpings stadspark står en stor platt plåtskulptur av Malin Gabriella Nordin betitlad Järtecken. Den var en del av utställningen Kolla, konst! som pågick i somras i parken. Den fick stå kvar som en utlokaliserad del av den här utställningen. Här är formerna figursågade. I den drygt två och en halv meter höga skulpturen fungerar hennes mönsterbildande formspråk särskilt bra.

BO BORG

Foto: Bo Borg, utom bilden på skulpturen Järtecken som är tagen av Martin Frick

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Lidköpings Konsthall
Uppför slänten
Målningar av Malin Gabriella Nordin
Utställningstid: 12 mars – 30 april

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s