Jonas Gardell, The Queen of Fucking Everything i Skövde stadsteater

När vi gick ut efter Jonas Gardells framträdande i Skövde kulturhus på lördagskvällen hörde jag en äldre dam säga till sin väninna: ” Han var precis som vanligt. Och det tycker jag är bra.” Jag tyckte också att han körde på i väldigt uppkörda hjulspår. Men jag kände mig inte lika övertygad att gammalt är bäst. Humor är en färskvara. Litet gamla skämt känns mycket gamla. Humor bygger på att man blir överraskad. Men här fanns knappast en överraskning på den drygt timslånga monologen. Tvärtom skojade han om småorternas kommunslogans (igen!), Marks oförmåga att hålla tiden (igen!), att det är konstigt att folk inte gillar att få dick pics, ”skicka dem till mig” säger han lystet (igen!) o sv.

Han babblade på på sitt oemotståndliga sätt. Men det är nog inte i första hand Jonas skämt som är det viktiga. Utan Jonas själv. Han springer vid 58 fortfarande omkring som en duracellkanin fram och tillbaka på scenen. Han gör oavbrutet sina så roliga miner och gester. Han verkar ju så heltigenom busigt bussig. Även när han är elak. Gardell är som han är och som han alltid varit. Och det älskar publiken. Framträdandet här i Skövde hade skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Han bad om handuppräckning på hur många som hade köpt sina biljetteter för två år sen och behållit dem tills nu. Och det var en stor och entusiastisk del av publiken. Sällan upplever man att en artist får sådan hundraprocentig respons på allt vad han företar sig på scenen som Jonas Gardell.

Han håller ett högt tempo och har en svår- om inte oöverträffad publikkontakt och respons. Allt vad han hittar på tar publiken emot med öppna armar och högljutt oupphörligt skrattande.

Och så det där som är Jonas Gardells usp. Han har en unik förmåga att mitt i flamset och gagsen slå om till ett engagerat och skärskådande allvar, fullt av klokskap och empati. Lika medkännande som han kan vara med oss vardagsgrå, kan han vara oförsonligt klarsynt och fördömande mot fördomar.  Hans poäng är att alla människor förstås har samma behov av kärlek, gemenskap och medkänsla. Hans patos är inte att ta miste och det smittar och värmer. De där stunderna är fantastiska att uppleva. Att få dela stora saker i vardagen med andra under absolut koncentration och andlös tystnad. Där är Gardell oslagbar. Och det är det man stärks av och minns efteråt.

Folkets kärlek har han och får han, inte minsta tvekan om den saken, även om en kväll som den här kändes som han gick på autopiloten.

Jonas Gardells ”riktiga” version av showen The Queen of Fucking Everything
var en stor uppsättning ”en av de mest påkostade shower som någonsin satts upp i Sverige. ”Den gick en hel säsong i Stockholm och en hel i Göteborg. Nu går en sneakvariant ut på turné på landsorten. Kvar av det ”mest påkostade” är Jonas Gardell själv, en divaklänning och en glittrig jacka. Man kan inte få allt för en halv tusenlapp. Men nog kan man tycka att han till nästa gång kan fräscha upp sitt manus. Nån liten överraskning kan vi väl vara värda.

Nu går den här nerskalade versionen av The Queen of Fucking Everything på turné och ska besöka ett trettiotal spelplatser. Den 5 oktober kommer han tillbaka till Skövde stadsteater igen och berättar säkert som han brukar att Mark kommer ut till bilen försenad med skorna i handen för att det ska gå fortare. Och några skämt om kommunslogans blir det förstås.  Vi har hört dem många gånger förut. Och vi kommer säkert att skratta åt dem igen, fast kanske inte lika hjärtligt som de första gångerna.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skövde Stadsteater den 19 mars 2022
The Queen of Fucking Everything
Jonas Gardell
Publik: Knökfullt, 505 av 505 biljetter sålda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s