”Retrospektiv” Edna Cers – Lidköpings Konsthall

Nu är det konstfest i Lidköpings Konsthall.

En 88åring som varit konstnär i hela sitt liv, och fortfarande är verksam, vet förstås vad hon vill göra. Och vet förstås hur man gör det. Och bra blir det, det kan man se på den här utställningen.

Edna Cers började sin skolning till konstnär med en gedigen klassisk utbildning om fyra år på Art School i Vancouver. Hon kom som tjugoåring till Sverige och studerade under Endre Nemes i mitten av femtiotalet och fick direktkontakt med de nya strömningar han förde in i svenskt konstliv. Efter en några år utomlands bland annat i Spanien och Kanada slog hon och maken konstnären Bengt Winberg ner sina bopålar i Sörbo på Kinnekulle och där har hon varit verksam sedan dess.

Hennes utställning ”Retrospektiv” som nu pågår i Lidköpings konsthall är en imponerande uppvisning av hennes konstnärliga visioner i par med hennes stora tekniska skicklighet i olika konstnärliga tekniker. Hon vill visa så mycket. De enskilda verken skulle ha kommit mer till sin rätt vid en glesare hängning.

Vilken suverän tecknare hon är. Och vilken utpräglad bildkänsla hon har. Det märks genomgående i utställningen  

Här finns några bilder från ett Gelbgjuteri. Det är blyertsteckningar och laveringar med den arbetande människan i centrum.  De är styvt tecknade. Hon har en fin blick för de avbildades karaktärer. De här bilderna känns nära och inkännande. De är gjorda med ett sätt att se fyllt av både människokännedom, empati och nyfiken sympati. Det är ett drivet bildskapande, med ett liksom självklart målsökande karaktäriserande. Det finns också flera porträttbilder i skilda tekniker i utställningen. De ådagalägger människokärlek och stor människokännedom och en förmåga att lyfta upp inre egenskaper till bildytan.

Edna Cers har jobbar i de flesta konstnärliga tekniker. Det känns som hennes teckningsskicklighet går som en röd tråd genom hela utställningens olika verk oavsett om det handlar om grafik, teckning förstås och batik. Men även skulpturerna, här finns exempel i både brons och sten, har den där flytande karaktäriserande linjen i gestaltning och form-och volymskapande.

Hennes måleri och framför allt batiken utmärks av hennes kraftfulla och oförvägna färgspel, laddat av sinnlighet och lust till både de föremål hon skildrar, men framför att till konsten.  Många av verken är föreställande. Men här finns också verk som söker sig närmare det abstrakta, men alltid med det föremålsliga som grund.

Men det är ändå i batiken som dominerar den här utställningen som Edna Cers excellerar. Hon har skaffat sig en imponerande kunskap om batikens konstnärliga möjligheter och usp genom åren (hon började redan på sextiotalet) som hon utnyttjar väl. Det är inte ofta man ser konstnärligt använd batik med den här ambitionsnivån, gedigna kunskapen och konstnärligheten. Batiken med sina speciella bildmässiga utmaningar och möjligheter passar henne väl. Och åren har drivit fram allt större teknisk och konstnärlig bravur. Hon har alltid varit öppen gör tekniska experiment och nya idéer. Effektfullt plockar hon fram och utnyttjar den speciella färgskala batiken kan få fram i händerna på en förfaren konstnär.

Hennes motivvärld är fylld av intryck från hennes inre och yttre närmiljö och många resor över hela världen. Här finns många motiv som tagit intryck av främmade mytologier och riter. Hon har också influerats mycket av den nordiska asatron. Det mytologiska och på skilda sätt andliga ger henne utrymme för originella varianter av fantasi och fabuleringsförmåga. Hennes batik utmärks av ett personligt måleriskt raffinemang som kombinerar det kraftfulla med det mera subtila, det materiella med det andliga. Och det blir något visst med batikens färgskalor.

Den här utställningen är en imponerande manifestation av ett liv i konsten. Edna Cers är en driven konstnär i skilda tekniker. För mig är det batiken som imponerar mest. Jag har aldrig under mina snart fyrtio år som konstkritiker sett en så imponerande utställning av konstnärlig batik.

Edna Cers är med sin batik unik i vårt konstliv. Jag vet få, ja finns det ens någon? som som hon kan skapa så många konstnärligt starka och personliga verk i batik.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Lidköpings Konsthall
”Retrospektiv”
Edna Cers
Utställningstid: 7 maj – 4 juni 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s