Rösträtten, kampen och min feministiska mamma – Sissela Kyhle

Det var kö utanför Folkets Hus i Lidköping och knökat i foajén den här onsdagskvällen. Så det började med en full och förväntansfull salong som var med på noterna direkt. Jag undrar om det var kvällens ämne ”Rösträtten, kampen och min feministiska mamma”, som drog så stora skaror. Fan tro’t sa Rellingen. Det var nog föreläsaren som var dragplåstret snarare än ämnet.

Visst har du varit på många föreläsningar. Det har jag också. Jag har också hållit rätt många själv. Folk har kommit för att ämnet intresserar. Några har varit bra. Men ingen som den här blandningen av både pedagogik och målmedvetenhet (med undantag av en av Bo Strömstedt en benådad kväll i Wallenbergssalen i Linköping). Lägg därtill den oemotståndliga lågmälda humor som Sissela Kyhle har som självklar del av sitt tilltal. Det är så mycket som är nåt visst med Sissela Kyhle och hennes sätt att berätta som gör att det blir så bra.

Var det en föreläsning egentligen? Nja, det var nog snarare ett kåseri. Hon började med kampen för kvinnlig rösträtt och gjorde sedan nerslag i jämställdhetskampens historia. Det var väl ingen ny kunskap för de flesta som var där. Det var en historia vi kände väl till, men vi ville gärna höra den berättas av Sissela Kyhle.

Hon har den där speciella egenskapen som får en att lyssna direkt. Hon kan vara rolig utan att det förtar allvaret i det hon berättar. Det var inget i det hon berättade som var kontroversiellt för oss i publiken. Det märktes på bifallet att publiken delade hennes uppfattningar och ville få dem bekräftade.

En speciell del av hennes berättelse den här kvällen handlade om hennes mamma Gunhild Kyhle. Hon blev vår första professor i kvinnohistoria. Sissela Kyhle berättade just inte om hennes forskning. I stället fick vi tänkvärda exempel på hur vardagsjämställdheten var i familjen. När mamma och pappa som båda var lärare kom hem efter hårda arbetsdagar handlade mamma och lagade mat åt familjen, men pappa lade sig att vila. Gunhild Kyhle verkar ha varit en på många sätt speciell person vars kamp för jämställdhet är väl värd att lyfta fram. Berättelsen om henne gjorde också föredraget personligt och därmed mer engagerande.

Sissela Kyhle lyckades med att driva en klar och tydlig jämställdhetslinje på ett konstruktivt sätt. Vi skrattade med henne åt motståndarnas ihåliga argument och fånerier. Hon ville lära oss att man kan lära sig av historien. Det där med hur det kan bli i framtiden lämnade hon därhän.

Jag minns särskilt en imitation av Sara Lidman som hon gjorde för att belysa hur allvarligt fredagsmyset var kring radion i hennes familj. Utan att jag har hört Sara så ofta att jag känner hennes röst kände jag igen henne direkt. Sånt fixar ett proffs som Sissela Kyhle.

Det fanns inte minsta publikfrieri i hennes sätt att resonera med oss. Hennes lågmälda skämt kom för att betona poänger i framställningen.

Sissela Kyhle har gjort det mesta som artist; TV, teater, satir och allvar. Hon vet hur en slipsten ska dras. Och det gjorde hon med den äran. Hennes föredrag den här kvällen var väl att frälsa de redan frälsta. Men så bra hon gjorde det.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Folkets Hus, Lidköping, den 17 maj 2022
Rösträtten, kampen och min feministiska mamma
Sissela Kyhle
Publik: Fullsatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s