Musiken där jag bor – Mariedal slott

Mästerspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark tog tag i publiken direkt och höll oss sedan kvar i sitt musikaliska järngrepp den dryga timme deras föreställning tog. Här snackar vi proffs som förmedlar spelglädje!

De är båda riksspelmän på västgötalåtar, ett bevis på deras skicklighet på sina instrument och deras känsla för materialet. Det var förstås särskilt spännande här eftersom de är experter på musik av olika spelmän med lokal anknytning i våra krokar. Vi fick höra låtar av spelmän från Källby, Lundsbrunn och Mariestad för att bara ta några exempel. De är också bra pedagoger med trevliga och framför allt högintressanta berättelser kring låtarna och musikerna som gjort dem. Bland annat får vi höra intressanta berättelser om och musik av flera ur den legendariska spelmanssläkten Lindell.

De spelar i en genre där kompositionerna kallas spelmanslåtar. Trots att deras instrument är lika mycket violiner som de klassiska musikernas kallas de fioler. Och noterna kallas nedteckningar. Man undrar förstås varför. Jag tänker att det har att göra med att spelmansmusiken kommer ur de lägre samhällsklasserna där inte allt ska märkvärdigiseras. Det var mera folkligt.

Men nu är musiken tagen ur sitt folkliga sammanhang av fest, dans och begravning. Nu spelas den inte främst på logen eller på begravning. Bruksmusiken är numera konsertmusik och spelas som här på Mariedal i en slottssal för sittande publik. Och det fina i kråksången är att den här musiken är så bra att den fungerar här också.

Teknisk skicklighet parad med kärlek till materialet är en svårslagen kombination. Det här är inte min musik, men det är det betydligt mer efter att ha hört den här livfulla och dynamiska konserten.
En ytterligare poäng med den här konserten var att den utöver själva musiken också förmedlar intressant lokalhistoria och kulturhistoria. Det betyder inte att man gjort musiken museal. Visst är den bevaransvärd, inte tu tal om den saken, men det viktigaste är att den hålls levande och borta från museidammet på det sätt som Gustafsson och Kennemark gör.

Det blev en fin kväll i slottsdunklet med riksspelemännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark som tog oss med på en folkmusikalisk resa av yppersta klass.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Mariedal slott
Musiken där jag bor
Jenny Gustafsson, fiol
Hans Kennemark, fiol
Arrangemanget ingår i Musik i slott och herresäten
Publik: Fullsatt
Fakta om artisterna:
Jenny Gustafsson är född 1977 och numera verksam med Göteborg som bas. Hon har studerat och verkat under 15 år i Norge. Hon har arbetet också med kammarmusik och teatermusik. Hon har också gjort ett omfattande dokumentations- och insamlingsarbete av folkmusik i Sjuhäradsbygden. Bland mycket annat…
Hans Kennemark är född 1965. Hans har turnerat i Sverige och internationellt med olika grupper sedan början av 80-talet. han har medverkat till att sprida den västgötska musiken vida omkring. Han har tillsammans med Lasse Dahlberg gjort föreställningen H l i vägga. Han har skrivit stora körverk till text av Alf Hambe. Bland mycket annat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s