Trassel – Charlies teater, Skara

Charlies teater har genom åren visat sig vara fenor på fars. Jag blir på gott humör bara av att tänka på skrattfester de bjudit på som Hantverkarna, Kuta och kör och Rakt ner i fickan. Så det är med högt ställda förväntningar jag styr stegen till Båtsmanshusets gård i sommarkvällen. I år tar dom sig an Trassel av ”farsens fader” Ray Cooney. Charlies teater och Cooney är en perfekt matchning det har de visat förut. Senast var det 2019 då de gjorde en riktig fniss och garvfest av just Ray Cooneys Kuta och Kör.

Clooneys farser handlar mycket om sex och otro. Det i sin tur leder till ränker och dubbelspel. För att klara sig ur en omöjlig situation tar personerna ofta till ännu omöjligare lögner. Ju mer man ljuger desto mer måste man ljuga. Och i Cooneys farser ljuger några lika mycket som Trump och andra lika mycket som Boris Johnson. Lögner är blodomloppet i Ray Cooneys pjäser.
Lägg till det missförstånd och kontaminasammanblandningar som staplas på varandra i ett minst sagt rasande tempo.
Det är väl närmast omöjligt att på något meningsfullt sätt förklara handlingen i Trassel. Den är dummare än tåget. Men vad gör det!? Man behöver inte vara raketforskare för att ändå förstå vad som sker oavbrutet framför ens häpna ögon. Och det som sker sker bara för att vi ska skratta. Och eftersom vi gör det hela tiden fungerar det som det ska.

Och så som det ska vara i den här typen av pjäser ett antal dörrar där folk kommer och går. Lägg därtill att det här finns ett perfekt regisserat skjutfönster som har en viktig roll. 

För att plantera handlingen i svensk mylla finns här blinkningar till gamla partiledarna Carl Bildt och Ingvar Carlsson. Det är kända namn för den äldre delen av publiken som får presenteras i programmet för de yngre. Översättningen och ursprungsbearbetningen är gjorda av komediproffsen Brasse Brännström och Lars Amble, så dialogen flyter på bra.

Man känner igen många av ansiktena på scenen från tidigare charliesteaterhits. Och det är kära återseenden av talanger som bara blir bättre.
En pjäs som den här passar en amatörteatergrupp. Det handlar inte om trovärdighet eller psykologisk gestaltning. Det är typer som ska skapas. Och de gör dom bra.

Regin av Johanna Ström sitter som en smäck. Allt funkar som det ska, och timingen, skrattets oumbärliga förutsättning, fungerar med imponerande precision i ett rasande tempo.
Skådisarna gör sina figurer med ackuratess och vi serveras ett persongalleri en fars som den här behöver.

Den här gången vill jag nämna Rasmus Kumpula. Han ger sin bufflige bluffmakare egenskaper som gör hans otroliga uppträdande troligt. Tillsammans med Nils Sahlström utgör han ett radarpar a la Helan och Halvan. Emanuel Bloms faiblesse för stort utspel fungerade bra här. Tjejerna med Johanna Ström i spetsen gjorde minnesvärda mer eller mindre karaktärslösa karaktärer av de typer en fars som den här behöver.

Det blev massor av tacksamma applåder från en publik som hade skrattat hjärtligt åt en kanonad av tokroliga galenskaper.
En sommarkväll med Charlies teater i toppslag i en rapp Ray Cooneypjäs blir störtkul, det kan jag lova.
Vill du skratta gott en kväll missa inte Trassel i Charlies teaters väloljade uppsättning.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Båtsmanshusets gård, Skara
Charlies teater
Trassel, recensionen avser föreställningen den 24 juli 2022
Skriven av: Ray Cooney
Översättning och bearbetning: Brasse Brännström och Lars Amble
Regi: Johanna Ström
Koreografi: Nike Clausson, Julia Salomonsson, Cordelia Albien Frick, Johanna Ström
Ljus och ljud: Andreas Ohlsson
Publik: Knökfullt
Föreställningar 30, 31 juli och 6, 7 augusti 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s